Διχασμένη η Ευρώπη απέναντι στην κρίση

0
3
Η γαλλο-γερμανική πρόταση για Ταμείο Ανάκαμψης συναντά τη σθεναρή αντίσταση των «σκληρών» της Ε.Ε., Ολλανδίας, Αυστρίας, Δανίας και Σουηδίας

Με αγωνία αναμένεται η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα επιχειρήσει να συμβιβάσει τη γαλλογερμανική πρόταση για Ταμείο Ανασυγκρότησης από την κρίση του κορονοϊού με τη θέση των «σκληρών» της Ε.Ε. που επιμένουν ότι η όποια βοήθεια που θα δοθεί στις χώρες που επλήγησαν πρέπει να είναι με τη μορφή επιστρεπτέων δανείων.

Η Κομισιόν θα ανοίξει τα χαρτιά της την Τετάρτη (27/05) με την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αναλαμβάνει να παρουσιάσει την πρόταση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ που συνδέεται άμεσα με το Ταμείο Ανάκαμψης. Αφού γίνει η παρουσίαση των προτάσεων στους δημοσιογράφους η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πάει στο Ευρωοκοινοβούλιο για να λάβει την σχετική έγκριση.

Στον προϋπολογισμός της Ε.Ε. για τα έτη 2021-2027, με κάποιες προσαρμογές που κρίνονται αναγκαίες λόγω της κρίσης του κορονοϊού, αναμένονται αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Στο μεταξύ, μία μέρα πριν τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι διαφορές μεταξύ του γαλλογερμανικού άξονα και των τεσσάρων (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία), είναι παραπάνω από ορατές, καθώς ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ -υποψήφιος και για την προεδρία των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών- δήλωσε ότι «μόνο ως δάνειο» πρέπει να δίδεται η οποιαδήποτε βοήθεια.

Ο Μαρκ Ρούτε επανέλαβε ότι απορρίπτει την «αμοιβαιοποίηση των χρεών» και τόνισε ότι οι χώρες του Νότου πρέπει να κάνουν μεταρρυθμίσεις ώστε να ξεπεράσουν μια επόμενη κρίση «χωρίς βοήθεια».

«Χρειαζόμαστε ένα ταμείο έκτακτης βοήθειας προκειμένου να δώσουμε ώθηση στην ανάκαμψη. Πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να προβλέπει δάνεια, χωρίς αμοιβαιοποίηση των χρεών», επέμεινε εκφράζοντας και τις άλλες τρεις χώρες της ομάδας: Αυστρία, Δανία και Σουηδία.

Από την πλευρά του, ο Άρμιν Λάσετ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει τελικά κοινή λύση στην Ε.Ε., ενώ υποστήριξε την πρόταση Μέρκελ-Μακρόν, λέγοντας ότι «η Ολλανδία και η Γερμανία θα είναι οι ίδιες και πάλι ισχυρές, όταν και η Ιταλία, η Ελλάδα ή η Πορτογαλία είναι επίσης ισχυρές».

Οι μέχρι τώρα πληροφορίεςαναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει μια πρόταση συμβιβασμού μεταξύ του «Ταμείου Ανάκαμψης» των Μέρκελ-Μακρόν και της πρότασης για δανεισμό υπό όρους που προκρίνουν οι «σκληροί» της Ε.Ε.

Πληροφορίες από το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων ανέφεραν ότι η πρόταση της Κομισιόν που θα τεθεί προς συζήτηση αναμένεται να περιλαμβάνει τόσο μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις όσο και δάνεια και εγγυήσεις, με την ελπίδα ότι θα γίνει αποδεκτή από τις χώρες που επιμένουν στη δημοσιονομική πειθαρχεία.

Πρόκειται για πρόταση που είχε τεθεί και στη Σύνοδο Κορυφής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, η οποία όμως δεν είχε καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ