ΔΝΤ: Δε Βγαίνουν Τα Μεγάλα Πλεονάσματα Ες Αεί

0
5

Στην αξίωσή του για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2022 επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Tζέρι Ράις υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ θεωρεί πως ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο 2023-2060 πρέπει να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ, έναντι τουλάχιστον 2% που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Όπως σημείωσε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα εκπονήσει το Ταμείο, θα συνταχθεί με βάση τους στόχους και τις παραμέτρους που εκείνο θεωρεί ρεαλιστικούς.

Συνακόλουθα, από τον δημοσιονομικό στόχο που υιοθετεί το ΔΝΤ θα εξαρτηθεί, όπως είπε ο ίδιος, και το μέγεθος της ελάφρυνσης που το Ταμείο εκτιμά ότι απαιτείται, προκειμένου το χρέος της Ελλάδος να καταστεί βιώσιμο.

Ο κ. Ράις επεσήμανε ότι «έχει πραγματοποιηθεί πρόοδος» στο μέτωπο αυτό με τους Ευρωπαίους, ωστόσο για την ώρα οι συζητήσεις δεν φαίνεται να καταλήγουν σε συμφωνία.

Επανέλαβε δε ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι να υπάρξει σαφής και αξιόπιστη δέσμευση των Ευρωπαίων για το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία επί της αρχής η οποία ανακοινώθηκε στο Λουξεμβούργο, ο ίδιος υποστήριξε ότι η έγκρισή της από το δ.σ. του Ταμείου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως στις 27 Ιουλίου

Ο κ. Ράις ανέφερε επίσης ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει δεχθεί πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί έως τώρα η ημερομηνία της επίσκεψης.

Ο κ. Λαγκάρντ αναμένεται να συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε στις 6 Ιουλίου, στο περιθώριο συνεδρίου.

ΠΗΓΗ:analitis.gr

Νίκος Σίμος

Ρήξη και ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ