Δραματικές εκτιμήσεις από ΔΝΤ για κορονοϊό: Θα προκληθεί κρίση ανάλογη με εκείνη του 1930

0
8
sputniknews.gr

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα πως οι οικονομικές απώλειες από την πανδημία του κορονοϊού, θα είναι μεγαλύτερες και από εκείνη της Μεγάλης Ύφεσης του 1930, ενώ απαιτούνται δραστικές αποφάσεις για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με το Reuters, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπογράμμισε πως η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη «σε έντονα αρνητική» το 2020, ενώ από τις 180 χώρες που είναι μέλη του Ταμείου, οι 170 από αυτές θα βιώσουν σημαντική μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Όπως ανέφερε η κ. Γκεορκίεβα, ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, το ΔΝΤ αναμένει πως θα υπάρξει μια μερική ανάκαμψη το 2021, και κάλεσε τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να λάβουν γενναία μέτρα που θα στηρίξουν τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή, αξίζει να σημειωθεί πως το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου ενέκρινε το διπλασιασμό της έκτακτης χρηματοδότησης στα 100 δισ. δολάρια, ώστε να εκπληρωθούν τα αιτήματα περισσότερων από 90 χωρών.

Τέλος, η κ. Γκεοργκίεβα επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι σε ετοιμότητα να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τη δανειοδοτική του ικανότητα 1 τρισ. δολαρίων.

 

sputniknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ