Δυσπιστία στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης για το ευρώ…..

0
2

Η δημοσιονομική κρίση και ιδίως η κρίση στην Ελλάδα ανέδειξαν τις αδυναμίες της Ευρωζώνης. Για να αποφευχθούν τα δυσοίωνα σενάρια επανεξετάζεται η λειτουργία της αλλά και η ένταξη σε αυτήν χωρών της ΝΑ Ευρώπης.

Η Συνθήκη της ΕΕ προβλέπει ότι η Κομισιόν και η ΕΚΤ κάθε δυο χρόνια ελέγχουν την πρόοδο των κρατών που θέλουν να γίνουν μέλη της Ευρωζώνης. Μέχρι στιγμής καμία από τις επτά υποψήφιες χώρες (Βουλγαρία, Τσεχία, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σουηδία) δεν ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις που απαιτούνται.
Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί έθεσε το θέμα ως έχει. «Το πρόβλημα της Ευρωζώνης σήμερα είναι ότι δεν μεριμνά για τη σύγκλιση των μελών της» δήλωσε κατά την παρουσίαση των προτάσεων της Κομισιόν για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη.

Π. Μοσκοβισί: Στόχος το 2025

Η Βουλγαρία είναι η μόνη χώρα της ΝA Ευρώπης, η οποία πληροί τα κριτήρια

Σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί μέχρι το 2025 θα πρέπει όλες οι χώρες της ΕΕ να γίνουν μέλη της Ευρωζώνης. Κάτι τέτοιο ηχεί μάλλον καθησυχαστικό για τα κράτη εκείνα, τα οποία ελπίζουν κάποια στιγμή να γίνουν μέλη της Ευρωζώνης. Ακόμα και εάν η ένταξή τους ή όχι στην Ευρωζώνη αμφισβητείται εν τω μεταξύ από μεγάλη μερίδα του κόσμου, ο βασικός φιλοευρωπαϊκός προσανατολισμός τους δεν έχει αλλάξει. Όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία.
«Το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς» ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα. Η Βουλγαρία είναι η μόνη χώρα της Νοτιανατολικής Ευρώπης, η οποία πληροί μέχρι στιγμής τα κριτήρια. Η Ρουμανία έχει επισήμως παραιτηθεί από την εισαγωγή του ευρώ το 2019. Ο πρωθυπουργός Σορίν Γριντενάου δήλωσε πως εκτός από την νομισματική σύγκλιση θα πρέπει να υπάρξει και η σύγκλιση όσον αφορά τους μισθούς. «Οι συναλλαγές με το ευρώ μπορούν να γίνουν μόνο όταν τα εισοδήματα στη Ρουμανία είναι ίδια με αυτά σε άλλες ΕΕ».

Οι διαφορές βορρά και νότου πυροδοτούν τις εντάσεις

Oι αποκκλίσεις μεταξύ βορρά και νότου θέτουν σε κίνδυνο το ευρώ

Ο καθηγητής Οικονομίας Ντάνιελ Νταϊάνου από τη Ρουμανία διαβλέπει προβλήματα όχι μόνο όσον αφορά τις διαφορές των μισθών. Σε συνομιλία του με την DW τόνισε πως όσο υπάρχου μεγάλες διαφορές ως προς την ανάπτυξη των κρατών, η ισορροπία στην Ευρωζώνη τίθεται σε κίνδυνο. «Οι διαφορές ανάμεσα στο βορρά και το νότο μέσα στην Ευρωζώνη δείχνουν φανερά πως οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες».
Σχετικά με την Κροατία, ο διοικητής της κροατικής Κεντρικής Τράπεζας Μπόρις Βούγιτς, πιστεύει ότι η χώρα του θα πρέπει να γίνει μέλος της ευρωζώνης το συντομότερο δυνατόν. Η Κροατία ήταν η τελευταία χώρα που έγινε μέλος της ΕΕ. Ωστόσο οι αριθμοί που αφορούν τη σύγκλιση σχετικά με το έλλειμμα στο δημόσιο προϋπολογισμό αλλά και το δημόσιο χρέος συνηγορούν υπέρ μιας αναβολής της ένταξης.
Πότε πραγματικά θα επιτευχθεί η διεύρυνση της Ευρωζώνης δεν είναι σαφές. Ωστόσο αυτό που είναι σαφές είναι ότι εάν συνεχιστεί να παραμένει αμείωτο το μεγάλο χάσμα που χωρίζει τις πλούσιες χώρες του βορρά και τις φτωχότερες χώρες του νότου, οι εντάσεις στην Ευρωζώνη θα συνεχίσουν να πυροδοτούνται.

   ΠΗΓΗ:Deutsche Welle /Ρόμπερτ Σβαρτς / Μαρία Ρηγούτσου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ