Δύο οι υποψήφιοι για το «τιμόνι» του ΔΝΤ, αποσύρθηκε ο Όλι Ρεν

0
3

Δύο είναι οι Ευρωπαίοι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΔΝΤ, καθώς ο Όλι Ρεν ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη διαδικασία με στόχο την ευρύτερη συναίνεση.

Δύο είναι πλέον οι Ευρωπαίοι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΔΝΤ, καθώς και ο Φινλανδός Όλι Ρεν ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του, με μήνυμα στο Twitter, το μεσημέρι της Παρασκευής.

«Η ΕΕ πρόκειται να ψηφίσει τον Ευρωπαίο υποψήφιο για διευθυντή του ΔΝΤ. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική και κινητήρια δουλειά. Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο αποσύρω το όνομά μου από την ψηφοφορία, ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε μια ευρεία συναίνεση για τον Ευρωπαίο υποψήφιο και μια παγκόσμια υποστήριξη», έγραψε ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης και πρώην Ευρωπαίος επίτροπος, στο Twitter.

​Νωρίτερα, το ίδιο έκανε και η κυβέρνηση της Ισπανίας, ανακοινώνοντας ότι αποσύρει την υπουργό Οικονομίας Νάντια Καλβίνο, ενώ και η Πορτογαλία είχε δηλώσει ότι αποσύρει τον Μάριο Σεντένο.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να καταλήξουν σήμερα σε κοινό υποψήφιο για το «τιμόνι» του ΔΝΤ που θα διαδεχθεί την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα αναλάβει το φθινόπωρο την προεδρία της ΕΚΤ.

Πλέον, οι δύο «μονομάχοι» για την ηγεσία του ΔΝΤ είναι ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ από την Ολλανδία, καθώς και η Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Τη διαδικασία επιλογής Ευρωπαίου υποψηφίου για το ΔΝΤ έχει αναλάβει η Γαλλία, με τον υπουργό Οικονομίας, Μπρουνό Λεμέρ, να υποβάλει τους υποψηφίους σε μια διαδικασία ψηφοφορίας από τα κράτη-μέλη.

Σημειώνεται ότι από το 1944, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε πάντα διευθυντή έναν Ευρωπαίο.

 

sputniknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ