«Είμαστε υποταγμένοι στους πλούσιους. Ήρθε η ώρα αυτό να τελειώσει»

0
4
AP Photo

Άκαρπη απέβη η προσπάθεια του συντηρητικού προέδρου της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, που συναντήθηκε χθες με την ηγεσία της αντιπολίτευσης, να βρει με συναινετικό τρόπο μια διέξοδο στη μεγαλύτερη κοινωνική κρίση της χώρας εδώ και δεκαετίες, η οποία οδήγησε σε εθνική εξέγερση με αίτημα την αλλαγή και την άρση των ανισοτήτων.

Όμως, δεν έπεισε τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), Άλβαρο Ελισάλδε, που τόνισε μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ότι η κυβέρνηση δεν είναι «διατεθειμένη να ακούσει τα αιτήματα των πολιτών», και τον αρχηγό του κεντροαριστερού κόμματος για τη Δημοκρατία (PPD), Εράλδο Μουνιό, που διαπίστωσε πως «για την ώρα» δεν βλέπει διάθεση «για διάλογο».

Ο Πινιέρα είχε συγκαλέσει τρεις φορές το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών μετά την κοινωνική έκρηξη της 18ης Οκτωβρίου, που πυροδοτήθηκε από την αύξηση του εισιτηρίου του μετρό του Σαντιάγο, αλλά αξιωματική αντιπολίτευση PS δεν συμμετείχε λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί στην πρωτεύουσα και σε πολλές περιοχές της χώρας και την 28η Οκτωβρίου.

AP Photo

Ο πρόεδρος δεν έχει πείσει ούτε τους διαδηλωτές που βγήκαν ξανά κατά χιλιάδες γεμίζοντας την πλατεία Ιταλίας, επίκεντρο των διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα του Σαντιάγο. Πολλοί είτα μεταμφιεσμένοι αλά Χάλογουιν, άλλοι φόραγαν στολές εξωγήινων, αντιδρώντας σε δήλωση της πρώτης κυρίας, Σεσίλια Μορέλ, που είχε πει πως η χώρα βρισκόταν «σαν να έχει γίνει εισβολή εξωγήινων».

Ορισμένοι διαδηλωτές με καλυμμένα τα πρόσωπα πέταξαν πέτρες και φώναξαν «δολοφόνοι!» απευθυνόμενοι σε αστυνομικούς, λόγω των 20 θανάτων κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης απάντησαν με δακρυγόνα, ενώ νωρίτερα στην Αλαμέδα προχώρησαν και σε εκτενή χρήση εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση κατά εκατοντάδων πολιτών που είχαν αποκλείσει την κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας, σε μικρή απόσταση από το προεδρικό ανάκτορο Λα Μονέδα.

AP Photo

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών Γκονσάλο Μπλούμελ, που ανέλαβε μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης με σκοπό να κατευνάσει τους διαδηλωτές αναεπιτυχώς, δήλωσε πως είναι διατεθειμένη να αναθεωρήσει το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση που έχει ήδη κατατεθεί στο κοινοβούλιο.

Το σχέδιο νόμου έχει σκοπό να τροποποιηθεί η φορολογική νομοθεσία που είχε εγκριθεί κατά τη δεύτερη θητεία της προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ (2014-2018). Σύμφωνα με τη σημερινή αντιπολίτευση, προσφέρει φορολογικά δώρα στους πλουσιότερους.

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος, που τέθηκε σε ισχύ επί των ημερών της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1970-1993) και ζητούν τόσο η αριστερά και διαδηλωτές, ο υπουργός είπε πως «η κυβέρνηση δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο».

Προχθές ο Πινιέρα είχε διαβεβαιώσει πως θα ήταν διατεθειμένος να συζητήσει «δομικές μεταρρυθμίσεις» του νεοφιλελεύθερου κοινωνικοοικονομικού μοντέλου της Χιλής, κληρονομιά της στρατιωτικής δικτατορίας, το οποίο ελάχιστα έχει αμφισβητηθεί μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

AP Photo

«Οι άνθρωποι που κυβερνούν την κυβέρνηση είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν οικονομική δύναμη, είναι ένας τέλειος κύκλος: περνούν νόμους για να βγάλουν περισσότερα χρήματα και οι υπόλοιποι μας γίνονται φτωχότεροι» δήλωσε στον Guardian η 32χρονη Μαρία.

«Είμαστε υποταγμένοι στους πλούσιους, ήρθε η ώρα αυτό να τελειώσει» τόνισε προσθέτοντας ότι στόχος ήταν να δει τον Πινιέρα και τους υπουργούς του στη φυλακή για όλα όσα έκαναν.

Η ίδια εξέφρασε το θυμό και τη λύπη της για την αστυνομική βία λέγοντας πως δεν περίμενε να φτάσουν εκεί τα πράγματα. «Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων η κυβέρνηση έχει σκοτώσει ανθρώπους, έχουν βιαστεί γυναίκες, έχουν βιαστεί οι άνδρες. Πολλοί έχουν χάσει τα μάτια τους ενώ διαμαρτύρονταν ειρηνικά». «Σε μια δημοκρατία, οι άνθρωποι έχουν τη δύναμη. Και η κυβέρνηση πρέπει να μας ακούσει».

 

efsyn.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ