«Εκρηκτική» πολιτική άνοιξη στη Γαλλία

0
2

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά στη Γαλλία συμπίπτει χρονικά με τον νέο απεργιακό κλοιό που παραλύει τις συγκοινωνίες εδώ και εβδομάδες και προκαλεί πολιτικές πιέσεις στον Εμ. Μακρόν. Ο ίδιος προτίμησε να «δραπετεύσει».

«Ο καθένας την Πρωτομαγιά του», αυτό είναι το πνεύμα που κυριαρχεί φέτος στα πέντε αντιπροσωπευτικά συνδικάτα που γιορτάζουν ξεχωριστά και το καθένα με τον τρόπο του τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά. Στο Παρίσι, στη μεγάλη διαδήλωση που ξεκινά στις τρεισήμισι ώρα Ελλάδας από την πλατεία της Βαστίλης, το μεγάλο κομουνιστικό συνδικάτο CGT δεν κατάφερε να πείσει το μεταρρυθμιστικό CFDT να διαδηλώσουν ενωμένα.

Η φετινή Πρωτομαγιά συμπίπτει με ένα ταραχώδες κοινωνικό πλαίσιο: εδώ και εβδομάδες πραγματοποιούνται οι απεργίες των σιδηροδρομικών αλλά και οι κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, των φοιτητών και των συνταξιούχων της Air France.

Στη Νίκαια η Λεπέν

Από τις κινητοποιήσεις των σιδηροδρόμωνΑπό τις κινητοποιήσεις των σιδηροδρόμων

Είναι η πρώτη τεταμένη κοινωνικά άνοιξη της περιόδου Μακρόν και θα περίμενε κανείς μάλλον την προσέγγιση των συνδικαλιστών και όχι τη διάσπαση, πράγμα που επέτρεψε στον πρόεδρο να «δραπετεύσει» για διήμερο ταξίδι του στην Αυστραλία.

Το καινούργιο φέτος ανήκει στην Μαρίν Λεπέν που έσπασε την παράδοση και αντί να καταθέσει στεφάνι στο άγαλμα της Ζαν ντ’ Αρκ στο Παρίσι -κάτι που έκανε μόνος ο πατέρας Λεπέν- η ίδια κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα που βρίσκεται στις Κάννες. Στη συνέχεια, θα συναντήσει στη Νίκαια τους ευρωπαίους εταίρους της που έχει προσκαλέσει, με στόχο την προετοιμασία των ευρωεκλογών. Ανάμεσά τους τα ακροδεξιά κόμματα Αυστρίας, Ολλανδίας Πολωνίας, Τσεχίας, Βουλγαρίας ενώ από την Ελλάδα θα υπάρξει εκπρόσωπος της Νέας Δεξιάς.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle/Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ