Εκτιμήσεις και πραγματικότητα

0
6

Η ύπαρξη τουρκικής απειλής δεν αμφισβητείται και δεν πρόκειται για καινούργιο φαινόμενο. Οτι ο Ερντογάν κλιμακώνει συνεχώς τις προκλήσεις, επίσης δεν αμφισβητείται. Οτι επικρατεί επικίνδυνη ρευστότητα στην περιοχή δεν απαιτεί ιδιαίτερη διορατικότητα. Τέλος, είναι γεγονός ότι οι ΗΠΑ, η μόνη δύναμη που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αίσθηση σταθερότητας, τελούν υπό την ηγεσία του απρόβλεπτου Ντ. Τραμπ. Ολα αυτά, σε συνδυασμό με τις τελευταίες εξελίξεις, είναι φυσικό να δημιουργούν ανησυχία στην Ελλάδα. Με την επισήμανση ακόμη ότι η Αγκυρα σπανιότατα μπλοφάρει και βαδίζει πάντα μεθοδικά στη βάση σχεδίου διεκδικήσεων.

Τα δεδομένα αυτά δικαιολογούν κατ’ αρχήν την ξαφνική και θεαματική σύγκληση του ΚΥΣΕΑ τις προάλλες, εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Η κυβέρνηση αισθάνεται την απειλή να πλησιάζει, οπότε συ-γκαλεί το αρμόδιο όργανο αφενός για να στείλει κάποιο μήνυμα στην άλλη πλευρά και αφετέρου για να αποφασίσει κάποια μέτρα αντίδρασης. Ομως η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι η οποιαδήποτε κυβέρνηση. Εχει φροντίσει να χάσει την αξιοπιστία της, διακρίνεται μόνο για την ικανότητά της στην ίντριγκα και αποδεικνύει συνεχώς ότι νοιάζεται αποκλειστικά για το δικό της συμφέρον.

Είναι αναμενόμενο λοιπόν να επικρατεί διάχυτη αμφιβολία για την αναγκαιότητα της σύγκλησης του ΚΥΣΕΑ τη συγκεκριμένη στιγμή. Αμφιβολία που επιτρέπει να κυκλοφορούν σενάρια περί απεγνωσμένης προσπάθειας του Μαξίμου να συσπειρώσει ψηφοφόρους γύρω του ή και περί αναβολής εκλογών στην ακραία περίπτωση. Αποτέλεσμα βεβαίως της συμπεριφοράς του Αλ. Τσίπρα και των δικών του καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής διαδρομής τους… Κάποιοι μάλιστα επισημαίνουν ότι ο μεν υπουργός Αμυνας επιχείρησε προ-χθές να πείσει με ακατάληπτες διατυπώσεις πως είναι απίθανο να συμβεί «θερμό επεισόδιο», ο δε πρωθυπουργός πρόσθεσε χθες την… εκτίμησή του ότι οι Τούρκοι δεν θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στην περιοχή του Καστελλόριζου.

Ελπίζεται ότι η εκτίμηση του Αλ. Τσίπρα δεν θα αποδειχθεί νέα αυταπάτη. Μια Αγκυρα που αψηφά τις ΗΠΑ για τους S-400 γιατί θα διστάσει να προκαλέσει βάναυσα την Ελλάδα; Ιδιαίτερα όταν ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζ. Πάιατ συνιστά ουσιαστικά διμερείς διαπραγματεύσεις, οι δυνατότητες της Ευρώπης να ασκήσει πίεση είναι περιορισμένες και ο Αλ. Τσίπρας επαναλαμβάνει κάθε τόσο ότι το μοντέλο της συμφωνίας των Πρεσπών είναι κατάλληλο για διαπραγμάτευση και με την Τουρκία.

 

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ

kathimerini.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ