ΕΛ.ΑΣ.: Σχέδιο με τον κωδικό «οβελίας» – Απομόνωση το Πάσχα Στο τραπέζι η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας την Κυριακή.

0
8

Την ώρα που η κυβέρνηση εξετάζει ακόμα και το σενάριο της καθολικής απαγόρευσης για την Κυριακή του Πάσχα, η Ελληνική Αστυνομία εκπονεί σχέδιο για την αποφυγή συνωστισμού για το ψήσιμο του οβελία.

Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι «τα διόδια έχουν ουσιαστικά σφραγιστεί. Δεν μπορεί κάποιος να πάει στο χωριό του να κάνει Πάσχα, διότι θα τον σταματήσουν σε κάποιο από τα μπλόκα, όπως γίνεται τις τελευταίες ημέρες με τους λίγους οδηγούς που το επιχείρησαν. Συνεπώς η προσοχή εστιάζεται πλέον στα μέτρα για την αποφυγή μαζώξεων είτε για την Ανάσταση το βράδυ του Σαββάτου είτε την Κυριακή του Πάσχα».

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι η επόμενη εβδομάδα είναι η πιο κρίσιμη, καθώς μετά το πέρας της η χώρα θα έχει μπει στην τελική ευθεία για την αποκλιμάκωση των μέτρων περιορισμού για την εξάπλωση της πανδημίας. Έτσι, κανείς δεν θα ήθελε να ρισκάρει τον συνωστισμό τις ημέρες του Πάσχα. Αυτός είναι και ο λόγος που εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες βρίσκεται επί τάπητος η πρόταση για καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής του Πάσχα ή τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας αναφέρουν ότι «η Αστυνομία έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε ό,τι της ζητηθεί».

ΕΛ.ΑΣ.: 159 οδηγοί πήγαιναν στο χωριό και τελικά γύρισαν πίσω χωρίς πινακίδες

Γιατί οι αστυνομικοί οργίστηκαν με το βίντεο «Μένουμε Σπίτι»

Στο μεταξύ, οι εντολές προς τις αστυνομικές διευθύνσεις όλης της χώρας είναι να υπάρχουν 24ωρες περιπολίες έξω από εκκλησίες, ενώ «σιωπηρώς» παρακολουθούνται σελίδες στο διαδίκτυο που απευθύνουν καλέσματα για «σπάσιμο» της καραντίνας για εκκλησιασμό.

Στελέχη της Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας εκτιμούν ότι λόγω των δρακόντειων μέτρων στις Εθνικές Οδούς και των αυστηρών προστίμων δεν θα επιχειρηθεί μαζική έξοδος εκδρομέων και έτσι οι έλεγχοι θα επεκταθούν στους δρόμους που οδηγούν σε παραθεριστικές περιοχές πλησίον των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Μπλόκα ανά μερικές δεκάδες χιλιόμετρα θα στηθούν στα οδικά δίκτυα που συνδέουν την πρωτεύουσα με περιοχές όπως το Λαγονήσι, η Νέα Μάκρη, το Λαύριο και η Νέα Μάκρη, ενώ κάτι αντίστοιχο θα συμβεί για τη Χαλκιδική. «Θα γίνονται έλεγχοι στα αυτοκίνητα, προκειμένου να αποτραπεί τυχόν προσπάθεια Αθηναίων ή Θεσσαλονικέων να πάνε στα εξοχικά τους για να περάσουν τις γιορτές», σημειώνει αστυνομική πηγή.

Έλεγχοι σε πυλωτές

Η δυσκολότερη ημέρα για την εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης μετακινήσεων και συναθροίσεων είναι η Κυριακή του Πάσχα. Και αυτό γιατί η Αστυνομία θα κληθεί να αποτρέψει τυχόν προσπάθειες για γλέντια σε χωριά και πόλεις. Τα περιπολικά θα «σαρώνουν» τις γειτονιές και θα κάνουν συστάσεις στους πολίτες, δίνοντας έμφαση στην αποφυγή μαζώξεων σε πυλωτές πολυκατοικιών και αυλές σπιτιών.

«Κανείς δεν θα ήθελε να βεβαιωθούν μαζικά πρόστιμα μία τέτοια ημέρα. Ωστόσο, δεν υπάρχει διαφορετικός τρόπος εάν κάποιοι επιχειρήσουν να σπάσουν την καραντίνα», εξηγεί υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα, προσοχή θα δοθεί σε περιοχές της πρωτεύουσας αλλά και της επαρχίας, όπου κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα παραδοσιακά έθιμα μετά την Ανάσταση (πυροτεχνήματα, ρουκετοπόλεμος κλπ).

Στο πλαίσιο αυτό σε επιφυλακή θα βρίσκονται τα τηλεφωνικά κέντρα της ΕΛ.ΑΣ., που θα λειτουργούν με αυξημένο προσωπικό, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στα τηλεφωνήματα των πολιτών για καταγγελίες περί παραβίασης των μέτρων. Πρόθεση των αρμόδιων υπουργείων είναι να μην υπάρξουν νέοι περιορισμοί και αυστηρότερα μέτρα ενόψει της Κυριακής του Πάσχα. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι όλα θα εξαρτηθούν από το βαθμό τήρησής τους και την ανταπόκριση του κόσμου. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα «αποκλίσεις», τότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την ανακοίνωση έκτακτων μέτρων, που θα θέτουν αυστηρότερους όρους στις μετακινήσεις.

 

 

huffingtonpost.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ