Εμμονικός με την Κίνα και ρατσιστής

0
4
(AP Photo/Alex Brandon)
Επεισοδιακή επανέναρξη συνεντεύξεων Τύπου με τον Τραμπ να έρχεται σε αντιπαράθεση με δημοσιογράφο ασιατικής καταγωγής και να αποχωρεί.

Δεκαπέντε ημέρες πέρασαν για να επαναφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, όμως ο πρόεδρος των ΗΠΑ φρόντισε στην «επανέναρξη» να προκαλέσει ξανά και να… αποχωρήσει πριν το τέλος.

Με μία μεγάλη αμερικανική σημαία και το σύνθημα «η Αμερική είναι πρώτη σε τεστ στον κόσμο», ο Τραμπ επιχείρησε να αποκαταστήσει εν μέρει τη σχέση του με τον Τύπο, αλλά μάλλον τα έκανε χειρότερα, όταν επιχείρησε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου με τρόπο ρατσιστικό.

Αφορμή αποτέλεσε ερώτηση της κινεζικής καταγωγής δημοσιογράφου του CBS, Γουένια Ζιάνγκ, η οποία ρώτησε τον πρόεδρο γιατί συνεχώς διαφημίζει ότι οι ΗΠΑ τα πάνε καλύτερα από όλους στο θέμα των τεστ, ενώ οι Αμερικανοί συνεχίζουν να πεθαίνουν.

«Τι σημασία έχει; Γιατί υπάρχει αυτός ο παγκόσμιος συναγωνισμός για εσάς, ενώ κάθε μέρα Αμερικανοί χάνουν τη δουλειά τους και υπάρχουν όλο και περισσότερα κρούσματα» ρώτησε η δημοσιογράφος.

(AP Photo/Alex Brandon)

Η απάντηση του Τραμπ ήταν «Άνθρωποι πεθαίνουν παντού στον κόσμο. Ίσως αυτή είναι μια ερώτηση που πρέπει να κάνετε στην Κίνα, μην ρωτάτε εμένα. Όταν κάνετε την ίδια ερώτηση στην Κίνα μπορεί να λάβετε μία ασυνήθιστη απάντηση».

Στη συνέχεια επιχείρησε να δώσει το λόγο σε άλλη δημοσιογράφο, όμως η Ζιάνγκ επανήλθε λέγοντας «γιατί το λέτε συγκεκριμένα σε εμένα αυτό;» με τον πρόεδρο να απαντά «δεν το λέω συγκεκριμένα σε κανέναν. Το λέω σε όποιον με ρωτά μια τόσο κακή ερώτηση». Η Ζιάνγκ από την πλευρά της επέμεινε: Δεν είναι κακή ερώτηση.

Μετά από αυτή την αντιπαράθεση ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να προσπεράσει τη δημοσιογράφο που είχε σειρά να ρωτήσει (του CNN εντελώς τυχαία) και όταν και εκείνη διαμαρτυρήθηκε, ο πρόεδρος γύρισε την πλάτη του και αποχώρησε από τη συνέντευξη Τύπου.

Αυτή, βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ έχει κατηγορηθεί ότι υιοθετεί σκληρή στάση απέναντι σε γυναίκες, ιδιαίτερα γυναίκες μη λευκής καταγωγής.

Λιγότεροι από 900 νεκροί για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα

Στο μέτωπο της πανδημίας, το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νέων θανάτων παρέμεινε κάτω από 900 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Ειδικότερα, το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 830 άνθρωποι με τον αριθμό των νεκρών να έχει ξεπεράσει τους 80.000

Η πόλη της Νέας Υόρκης θρηνεί μόνη της το ένα τέταρτο των θυμάτων, σχεδόν 20.000 νεκρούς. Μολονότι η πανδημία μοιάζει να έχει μπει σε φάση ύφεσης στη Νέα Υόρκη, νέες εστίες εμφανίζονται αλλού, όπως στην περιοχή της πρωτεύουσας, της Ουάσινγκτον.

Κατά τα δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, στις ΗΠΑ έχουν διαγνωστεί 1,34 εκατ. κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Σφοδρή κριτική και το «ρολόι του θανάτου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται αυστηρή κριτική για τη διαχείριση της κρίσης και για τις δεκάδες χιλιάδες χαμένες ζωές, όχι μόνο από τους πολιτικούς του αντιπάλων, αλλά και από αναλυτές, ειδικούς σε θέματα υγείας και καλλιτέχνες.

Επιπλέον, στην Times Square της  Νέας Υόρκης, ο σκηνοθέτης Γιουτζίν Τζαρέκι έχει δημιουργήσει ένα «ρολόι θανάτου», το οποίο καταμετρά τις απώλειες λόγω του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Τζαρέκι το ρολόι μετρά τον αριθμό των θανάτων που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αναλάβει δράση πιο γρήγορα.

Αυτό το «ρολόι», τοποθετημένο στην οροφή ενός κτιρίου στην Times Square που εγκαταλείφθηκε εν μέσω της πανδημίας, μέτραγε χθες πάνω από 48.000 θανάτους — 48.590, για την ακρίβεια — ενώ το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας στη χώρα ξεπέρασε τους 80.000 και ο επίσημος απολογισμός στις ΗΠΑ είναι, εδώ και καιρό, ο πιο βαρύς στον πλανήτη.

Ο μετρητής αυτός βασίζεται στην εξής υπόθεση: το 60% των θανάτων στις ΗΠΑ θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είχε αποφασίσει να εφαρμόσει τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, το κλείσιμο των σχολείων και επιχειρήσεων περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι το έπραξε, δηλαδή την 9η Μαρτίου αντί της 16ης, εξήγησε ο Τζαρέκι στο μπλογκ του στο Medium.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ