Ενεργειακό «πόκερ» στην Ανατολική Μεσόγειο

0
10

Η κρίση στη Λιβύη καθώς και τα ενεργειακά αποθέματα της Μεσογείου, αποτελούν κύρια συστατικά της έντασης που επικρατεί τον τελευταίο καιρό.

Η απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε υπογράψει με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, προβλέπουν οι διεθνείς αναλυτές, εξηγώντας την κίνηση αυτή του Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την έναρξη της συνδιάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Στις 16 Ιανουαρίου, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα ξεκινήσει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο το 2019, ύστερα από την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Άγκυρας και του Φαγιέζ αλ-Σαράζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης το Νοέμβριο του 2019, με την οποία καθορίζονταν θαλάσσια σύνορα τα οποία επηρέαζαν περιοχές άλλων χωρών και στις οποίες υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη ορυκτού πλούτου.

«Θα ξεκινήσουμε έρευνες και γεωτρήσεις όσο το δυνατόν νωρίτερα μέσα στο 2020, αφού εκδώσουμε άδειες για την περιοχή» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια δίωρης ομιλίας του στην Άγκυρα, προσθέτοντας πως το σκάφος Ορούζ Ράις θα ξεκινήσει σύντομα σεισμικές έρευνες στην περιοχή.

Τι κρύβεται πίσω από τη στρατηγική θαλάσσιας σκιαγράφησης του Ερντογάν;

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια από τις περιοχές με τις περισσότερες προοπτικές για ανακάλυψη υδρογονανθράκων παγκοσμίως, κατά τα τελευταία 10 χρόνια. Ο τομέας φυσικού αερίου Λεβιάθαν, εξερευνήθηκε το 2010 έξω από τις ακτές του Ισραήλ και το απόθεμα Ζορ, εντοπίστηκε το 2015 έξω από τις αιγυπτιακές ακτές.

Η κίνηση του Ερντογάν έρχεται σε σύγκρουση με σχέδιο της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, για κατασκευή του αγωγού EastMed, για να εξάγουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Όπως υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος την Πέμπτη, από τώρα και στο εξής δεν θα είναι «νομικά πιθανό» να υπάρξουν έρευνες ή να τοποθετηθεί αγωγός στην περιοχή ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύηχωρίς την συναίνεση των δυο αυτών κρατών.

Ο Δρ. Σύριλ Βίντερσόβεν, βετεράνος ειδικός της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας, υποστηρίζει πως η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ερντογάν και Σαράζ, αποσκοπεί πρώτα στο να διακόψει οποιαδήποτε πιθανή συνεργασία μεταξύ ΕλλάδαςΚύπρουΙσραήλ και Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο, δεύτερον, στο να αυξήσει την πίεση προς την Αθήνα και την Λευκωσίατρίτον να εμποδίσει οποιαδήποτε έρευνα στην θαλάσσια αυτή περιοχή και τέταρτον να αποκομίσει μέρος από το τεράστιο χρέος της Λιβύης προς τουρκικές επιχειρήσεις, το οποίο δεν έχει πληρωθεί από την αρχή του λιβυκού εμφυλίου το 2011, μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Βιντερσόβεν δεν αποκλείει πως η Άγκυρα «επιθυμεί να αποκομίσει ένα κομμάτι από τον πλούτο της Λιβύης σε πετρέλαιο και αέριο», αυξάνοντας τις εξαγωγές υδρογονανθράκων προς την Τουρκία.

Γιατί η Τουρκία αναζητεί νέες ενεργειακές πηγές;

Ο Δρ. Τόμας Ο’Ντόνελ, αναλυτής και σύμβουλος για παγκόσμια ενεργειακά συστήματα, προσφέρει μια εξήγηση για το τι κρύβεται πίσω από την αναζήτηση της Τουρκίας για πηγές υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η Άγκυρα «φοβάται» μήπως γίνει «υπερ-εξαρτημένη» από την ενέργεια που εισάγει από την Ρωσία, μέσω του TurkStream, αλλά και από το Ιράν. «Κοιτάζοντας από ενεργειακής άποψης, η Τουρκία έχει πρόβλημα στην εγχώρια αγορά και στο φυσικό αέριο» σημειώνει.

Προφανώς λοιπόν, η Άγκυρα κινείται «πολύ επιθετικά» για να αποκτήσει αποθέματα αερίου που βρίσκονται μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου και για αυτό προχώρησε στην συμφωνία με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, πιστεύει ο αναλυτής.

Ο Ο’Ντόνελ συμφωνεί με τον Βίντερσόβεν, πως την ίδια ώρα, η Τουρκική ηγεσία προσπαθεί «να εμποδίσει την πρόσβαση της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου στην αγορά αερίου».

Σύμφωνα με τον Ο’Ντόνελ, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και πολλές άλλες χώρες δεν αναγνωρίζουν τα δικαιώματα γεωτρήσεων της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κύπρου, τα οποία επικαλείται μέσω μιας συμφωνίας με την Τουρκοκυπριακή κυβέρνηση, αλλά ούτε και θα δεχθούν τη χάραξη θαλασσίων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, η οποία στην ουσία ελέγχει μόνο το 10% της Λιβύης. «Θα γίνει σχεδόν αδύνατο [για την Τουρκία] να πουλήσει αυτό το αέριο. Το μόνο που θα μπορεί, θα είναι να το επιστρέψει πίσω στη χώρα» σημειώνει ο Ο’Ντόνελ.

Από το Βέλγιο, ο πολιτικός και οικονομικός αναλυτής, Γιάννης Κουτσομύτης, σε κοινή γραμμή με τους παρατηρητές, δηλώνει πως «είναι προφανές πως ο Ερντογάν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την επιρροή της στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης και να συγκεντώσει τα λάφυρα του πολέμου», κυρίως τα μεγάλα αποθέματα πηγών ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου. «Είναι πολύ πιθανό, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πιθανότατα η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία, να αμφισβητήσουν τα αμφιλεγόμενα σχέδια της Τουρκίας» εξηγεί ο Κουτσομύτης.

Η συνδιάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Οι δηλώσεις του Ερντογάν στις 16 Ιανουαρίου όσον αφορά τις μελλοντικές σεισμικές έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ήρθαν πριν από την συνδιάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη και την προσπάθεια για σύναψη συμφωνίας για ανακωχή μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

Η συνάντηση έρχεται μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα μεταξύ των επικεφαλής των δυο αντιμαχόμενων πλευρών της Λιβύης, ύστερα από πρωτοβουλία της Ρωσίας και της Τουρκίας, που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση του Χαλίφα Χαφτάρ ώστε να επεξεργαστεί τους όρους της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.

Την Παρασκευή, διπλωματική πηγή σημείωσε πως ο Χαφτάρ ίσως υπογράψει συμφωνία με τον Σαράζ κατά την συνδιάσκεψη του Βερολίνου. Σύμφωνα με τον Γιάννη Κουτσομύτη, η συνδιάσκεψη του Βερολίνου μπορεί να μην φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αν δεν θιχτούν οι εξελίξεις στην περιοχή αλλά και τα ενεργειακά θέματα που αφορούν τις χώρες της Μεσογείου που εμπλέκονται.

«Η Μέρκελ δηλώνει πως η συνδιάσκεψη του Βερολίνου θα αφορά μόνο μια μόνιμη ανακωχή και δεν θα θίξει το θέμα της Λιβυκής ΑΟΖ. Ωστόσο, φοβάμαι πως η ειρήνη δεν θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί στη Λιβύη αν δεν υπάρξει μια διεθνής συμφωνία για την εκμετάλλευση των μεγάλων αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας και των υδρογονανθράκων που υπάρχουν στη θάλασσα» καταλήγει ο Γιάννης Κουτσομύτης.

 

sputniknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ