Επιδημιολόγος προειδοποιεί: Ο κορονοϊός θα μπορούσε να πλήξει το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού

0
7

Επιδημιολόγος από το Χονγκ Κονγκ προειδοποίησε ότι από τον νέο κορονοϊό θα μπορούσε να επηρεαστεί ακόμη και το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Δραματικές προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο επέκτασης του κορονοϊού σχεδόν στα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού, εφόσον η κατάσταση τεθεί εκτός ελέγχου, απηύθυνε ο ειδικός επιδημιολόγος του Χονγκ Κονγκ, Γκάμπριελ Λιουνγκ.

«Το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο» δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας στην εφημερίδα «The Guardian» και καλώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να δράσει άμεσα.

Αυτή τη στιγμή, οι επιστήμονες θεωρούν ότι κάθε κρούσμα θα μπορούσε να μεταφέρει τον θανατηφόρο ιό σε άλλους 2,5 ανθρώπους, κατά μέσο όρο.

«Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι αφενός ο ρυθμός αύξησης της επιδημίας και αφετέρου το αν αποδίδουν τα δραστικά μέτρα που έχει υιοθετήσει η Κίνα, καθώς αν “δουλεύουν”, τότε και άλλες χώρες θα έπρεπε να τα εφαρμόσουν» επεσήμανε ο επιστήμονας από το Χονγκ Κονγκ.

Την Τρίτη, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών στην ηπειρωτική Κίνα υπερέβη και επισήμως τα 1.000 άτομα, ενώ τη Δευτέρα κατεγράφη ρεκόρ θανάτων σ’ ένα 24ωρο. Την ίδια ώρα, ο νέος κορονοϊός έχει επεκταθεί σε τουλάχιστον 27 χώρες του εξωτερικού.

«Το ερώτημα είναι αν “δούλεψαν” στην Κίνα οι παρεμβάσεις των υγειονομικών αρχών, ο κοινωνικός αυτοματισμός και οι περιορισμοί στη μετακίνηση. Εάν ναι, πώς αυτά μπορούν να “μετακυλήσουν” και στις υπόλοιπες χώρες;»

Εφόσον, όμως, αποδειχθεί ότι τα μέτρα της κινεζικής κυβέρνησης δεν απόδωσαν καρπούς, τότε αυτό σημαίνει – σύμφωνα με τον Λιουνγκ – ότι η επιδημία ενδεχομένως δεν μπορεί να περιοριστεί, κάτι το οποίο θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τη Δευτέρα, άλλωστε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η εξάπλωση κρουσμάτων εκτός Κίνας θα μπορούσε να καταστεί η «σπίθα που γίνεται φωτιά» – παρά τη μείωση του ημερήσιου ρυθμού νέων κρουσμάτων εντός της Κίνας.

Στο μεταξύ, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ευρώπη έχουν φθάσει τα 30, οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. αναμένεται να αναζητήσουν κοινά μέτρα κατά της διάδοσης του νέου ιού, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης την προσεχή Πέμπτη.

 

sputniknews.gr

Νίκος Σίμος

Ρήξη - ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ