Επιμένει ο Τραμπ: Η ΕΕ μάς κλέβει και εμείς τους προστατεύουμε με το ΝΑΤΟ

0
5

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι δεν… ξεχνάει τον εμπορικό πόλεμο, εξαπολύοντας νέα πυρά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γερμανία και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Νέα επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι Βρυξέλλες «μάς κλέβουν στο εμπόριο, ενώ εμείς τους προστατεύουμε στρατιωτικά».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μάλιστα, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές προς τις ΗΠΑ είναι χειρότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες της Κίνας.

«Η Ε.Ε. είναι χειρότερη στο εμπόριο απ’ ότι η Κίνα. Πολλοί από εμάς προέρχονται από την Ε.Ε. Ερχόμαστε από την Ευρώπη, οι παππούδες και οι προπαππούδες μας. Και σκέφτεσαι “δεν είναι ωραίο αυτό;”. Μόνο που μας σκότωσε – η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχηματίστηκε για να μας νικήσει οικονομικά, ενώ εμείς τους προστατεύουμε με το ΝΑΤΟ» δήλωσε, χαρακτηριστικά, μιλώντας σε φοιτητική εκδήλωση.

Και συνέχισε: «Μας κλέβουν στο εμπόριο. Έχουν εμπορικά εμπόδια, τα οποία είναι αδύνατο για συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι αγρότες, να τα ξεπεράσουν. Μας κλέβουν στο εμπόριο και εμείς τους προστατεύουμε. Και δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους (σ.σ. δαπάνες για το ΝΑΤΟ)».

Μάλιστα, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε ειδική αναφορά στη Γερμανία, την οποία χαρακτήρισε ως τον «μεγαλύτερο εχθρό», καθώς δαπανάει πολύ λίγα χρήματα για την άμυνα (κάτω του 2% του ΑΕΠ).

«Η Γερμανία δεν θέλει να πληρώσει. Υποτίθεται ότι πληρώνουν 2%, αλλά πληρώνουν 1%. Και λέω “πρέπει να πληρώσεις, Άγκελα (σ.σ. Μέρκελ)».

Πυρά άσκησε και εναντίον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, τον οποίο κατηγόρησε ότι «κάνει απαίσια πράγματα για τις ΗΠΑ», ενώ «χτίζει την Κίνα».

Υπυνθμίζεται ότι μετά την επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο, ο Τραμπ προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να επιβάλλει συγκεκριμένους δασμούς και στις εισαγωγές οχημάτων από την Ε.Ε.

Ωστόσο, το αμερικανικό σχέδιο έχει τεθεί στον πάγο, εν μέσω των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες και το Τόκυο.

Παρ’ όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να έχει ήδη καταρτίσει ένα ειδικό σχέδιο για την επιβολή αντιμέτρων, εφόσον οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.

 

sputniknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ