Επιστολή Ερντογάν στην Ε.Ε. παραμονή της Συνόδου Κορυφής: Ελλάδα και Κύπρος προκαλούν την ένταση

0
3

Επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες απέστειλε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραμονή της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής. Στο επίκεντρο η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η επιστολή έρχεται παραμονή της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής, όπου – μεταξύ άλλων – θα συζητηθεί η λίστα κυρώσεων κατά της Άγκυρας. Να σημειωθεί πως ο Ερντογάν επέλεξε να μην συμπεριλάβει ούτε την Ελλάδα ούτε την Κύπρο.

«Προσφάτως, οι σχέσεις μας έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μία νέα πρόσκληση, λόγω των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτή την επιστολή, σας ενημερώνω για τη στάση της Τουρκίας σχετικά με την υπόθεση της Ανατολικής Μεσογείου και τις προτάσεις μας για την επίλυση του προβλήματος», αναφέρει στην επιστολή, σύμφωνα με την τουρκική Sabah.

Εξηγεί πως στόχος της Τουρκίας στην περιοχή είναι η συνεργασία όλων των πλευρών, όσον αφορά στα ενεργειακά και τον δίκαιο διαμοιρασμό τους.

«Ελπίζουμε πως οι υδρογονάνθρακες θα αποτελέσουν τη βάση για λύση στην Κύπρο», σημειώνει

«Πυρά» κατά Ελλάδας – Κύπρου

Εν συνεχεία ο Ερντογάν επιτίθεται στη χώρα μας και στην Κύπρο, σημειώνοντας πως δεν είναι η Τουρκία αυτή που δημιουργεί την ένταση, αλλά εκείνες.

Όπως αναφέρει οι δύο πλευρές προχωρούν σε «μονομερείς ενέργειες» και «αγνοούν τους Τούρκους». Επαναλαμβάνει τα περί «μαξιμαλιστικών ισχυρισμών για τα θαλάσσια σύνορα» και καταγγέλλει πως Ελλάδα και Κύπρος «χρησιμοποιούν την Ε.Ε.».

Παρά τις κατηγορίες, όμως, τονίζει πως η χώρα του είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Ελλάδα, χωρίς προϋποθέσεις, όμως.

Πιστεύω πως θα ήταν εξαιρετικά επωφελές να υπάρχει ένα φόρουμ για μία ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή όλων των πλευρών, και των Τουρκοκυπρίων, γράφει, ακόμη.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να στηρίξει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Η ΕΕ να στηρίξει αυτή την ιδέα και οι άλλες χώρες να εγκαταλείψουν τη μεροληπτική στάση κατά της Τουρκίας».

Η ΕΕ να τηρήσει ουδέτερη στάση

Όπως συνεχίζει, η «μεροληπτική στάση» που τηρεί η Ένωση κατά της χώρας του αντίκειται στη διεθνή νομοθεσία, δυσκολεύει την επίλυση του προβλήματος, αυξάνει την ένταση στις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. και βλάπτει τα κοινά συμφέροντα των δύο πλευρών.

«Αυτό που προσδοκούμε από την Ε.Ε. είναι να παραμείνει ουδέτερη, να συμπεριφέρεται σε όλους ισάξια και να στηρίξει τον διάλογο και τη συνεργασία».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ