Ερντογάν: Η Τουρκία θα συνεχίσει να απελαύνει μαχητές του ISIS κι ας μην τους δέχονται οι χώρες τους

0
1

Η δήλωση του προέδρου της Τουρκίας έρχεται μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ότι η Άγκυρα θα στέλνει τα μέλη του ISIS που έχουν συλληφθεί πίσω στις χώρες καταγωγής τους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις απελάσεις τζιχαντιστών, ανεξάρτητα από το αν αυτοί γίνονται αποδεκτοί από τις χώρες στις οποίες στέλνονται.

«Ποιος μένει στα σύνορα, ποια χώρα δέχεται τους τζιχαντιστές και ποια όχι – δεν μας ενδιαφέρει. Θα συνεχίσουμε να τους απελαύνουμε», δήλωσε ο κ. Ερντογάν στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα την Τρίτη.

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην επερχόμενη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως θα συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο το ζήτημα της μη συμμόρφωσης της Ουάσιγκτον στη συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας για τη Συρία.

«Θα διεξαγάγουμε μια εξαντλητική συζήτηση για την κατάσταση στη Συρία, θα μιλήσουμε για την τελευταία φάση της επιχείρησης “Πηγή Ειρήνης” και θα εξηγήσουμε ότι οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί για τη ζώνη ασφαλείας δεν υλοποιούνται», δήλωσε ο κ. Ερντογάν

Είπε επιπλέον ότι μετά το ταξίδι τους στις ΗΠΑ, θα συζητήσει για τη Συρία και με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η δήλωση του προέδρου της Τουρκίας έρχεται μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ότι η Άγκυρα θα στέλνει τα μέλη του ISIS που έχουν συλληφθεί πίσω στις χώρες καταγωγής τους.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σοϊλού την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι η Άγκυρα δεν θα δεχτεί την αδράνεια της Ευρώπης σχετικά με το ζήτημα των κρατουμένων του ISIS.

Είπε επίσης ότι η Τουρκία αφήνεται μόνη της να αντιμετωπίσει το ζήτημα. «Αυτό δεν είναι αποδεκτό από εμάς, είναι επίσης ανεύθυνο» είπε ο κ. Σοϊλού.

Η Τουρκία συνέλαβε μέλη του ISIS τα οποία είχαν δραπετεύσει στη βορειοανατολική Συρία κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης, την οποία ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου.

Δεν επετράπη η είσοδος στην Ελλάδα σε ύποπτο τζιχαντιστή

Τη Δευτέρα, δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου έκαναν λόγο για «παγιδευμένο» τζιχαντιστή του ISIS, αμερικανικής καταγωγής, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – Τουρκίας, στον Έβρο.

Από την πλευρά της η ΕΛΑΣ διευκρίνισε ότι Τούρκοι αστυνομικοί μετέβησαν στον συνοριακό σταθμό στις Καστανιές Έβρου και ζήτησαν να εισέλθει στην Ελλάδα, Αμερικανός υπήκοος, αραβικής καταγωγής, τον οποίο συνόδευαν, επικαλούμενοι ότι είχε συλληφθεί γιατί είχε υπερβεί τις δικαιούμενες ημέρες παραμονής του στην Τουρκία».

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο άνδρας δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να εισέλθει στην Ελλάδα και στη συνέχεια επέστρεψε στην Τουρκία, συνοδευόμενος από τους Τούρκους αστυνομικούς, ενώ από έλεγχο που διενεργήθηκε σε βάσεις δεδομένων ελληνικών και συνεργαζόμενων χωρών, δεν προέκυψε τίποτα σε βάρος του.

Μάλιστα, όπως συνέχισε η αστυνομία, το απόγευμα της Δευτέρας «ο εν λόγω επανήλθε εκ νέου, μόνος του, στον ίδιο συνοριακό σταθμό και ζήτησε να εισέλθει στην Ελλάδα». «Οι ελληνικές Αρχές δεν του επέτρεψαν την είσοδο και σφράγισαν το διαβατήριό του. Κατόπιν τούτου επέστρεψε στην Τουρκία» κατέληξε η ΕΛΑΣ.
sputniknews.gr

Νίκος Σίμος

Ρήξη - ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ