Ερντογάν: Κάνουμε όλα τα νόμιμα βήματα, αν χρειαστεί θα μιλήσουμε στη γλώσσα που καταλαβαίνουν

0
4

Σε νέες δηλώσεις για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο θέμα των S-400, αποστέλλοντας ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ σχετικά με τα F-35.

Η Τουρκία τηρεί το διεθνές δίκαιο, εν μέσω των εντάσεων για τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να προβεί σε περαιτέρω βήματα, προκειμένου να επιλύσει το ζήτημα.

«Κάνουμε τα απαραίτητα βήματα εντός του νόμου και θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε έτσι», επεσήμανε ο ίδιος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο, επιστρέφοντας από την Κίνα.

«Ωστόσο, εάν βρεθούμε αντιμέτωποι με παράνομες ενέργειες, γνωρίζουμε πώς να μιλάμε αυτήν τη γλώσσα, όποια και αν είναι αυτή που μιλούν. Είναι απαράδεκτο το ότι εκείνοι που δεν έχουν νόμιμα δικαιώματα εκεί, προσπαθούν να αποκομίσουν οφέλη», είπε ακόμη, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Hurriyet.

Ακόμη, ο Ερντογάν κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι προσπαθεί να εκφοβίσει την τουρκοκυπριακή πλευρά, σημειώνοντας επίσης ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση δρα ειλικρινά.

Αυτά, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων γύρω από τις τουρκικές γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Το εξορυκτικό πλοίο «Πορθητής» ή «Fatih», βρίσκεται από τον προηγούμενο μήνα, αγκυροβολημένο δυτικά της Κύπρου. Την ίδια ώρα, ένα ακόμη γεωτρύπανο, το «Yavuz», έχει σταλεί στα ανατολικά της Κύπρου.

«Ληστεία» αν οι ΗΠΑ δεν μας παραδώσουν τα F-35

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα αγοράς των ρωσικών S-400 που έχει πυροδοτήσει τις αντιδράσεις της Ουάσινγκτον, τονίζοντας ότι εάν οι ΗΠΑ αρνηθούν να παραδώσουν τα F-35 στην Τουρκία, θα ήταν «ληστεία».

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια των S-400 τον Δεκέμβριο του 2017. Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει την ανησυχία ότι εάν η Τουρκία λάβει τους S-400 και τα F-35, θα δημιουργηθεί κίνδυνος ασφάλειας, καθώς όπως υποστηρίζει, εμπειρογώμονες της Ρωσίας θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σε σχέση με την τεχνολογία των μαχητικών αεροσκαφών.

«Εάν έχεις έναν πελάτη και αυτός ο πελάτης πληρώνει στην ώρα του, πώς μπορείς να μην δώσεις σε αυτόν τον πελάτη τα προϊόντα του; Αυτό θα λεγόταν ληστεία», επεσήμανε συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται την τουρκική εφημερίδα Hurriyet. «Έχουμε κάνει μια συμφωνία να αγοράσουμε 116 F-35», επεσήμανε.

 

sputniknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ