Ερντογάν: «Μας ενδιαφέρει κάθε σπιθαμή του Αιγαίου και της Μεσογείου»

0
3

Προστάτης των απανταχού Τούρκων δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση με αφορμή την έναρξη της νέας νομοθετικής χρονιάς.

«Όπως είναι καθήκον μας να προστατεύουμε τα δικαιώματα των ομογενών μας στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, κατά τον ίδιο τρόπο θα το κάνουμε και στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Μας αφορά άμεσα κάθε εξέλιξη σε κάθε σπιθαμή της Μεσογείου, του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει ότι: «Έτσι ανοίξαμε την καρδιά και τα σύνορά μας στους Σύρους αδελφούς μας που η πίεση του καθεστώτος (Άσαντ) τους συνέτριψε».

Παράλληλα σύμφωνα με το sigmalive ο Τούρκος πρόεδρος, αναφέρθηκε στο βάρος που έχει επωμιστεί η Τουρκία εδώ και 8 χρόνια και τις εκκλήσεις που απευθύνει πλέον στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα φιλοξενούμε για πάντα τόσα εκατομμύρια πρόσφυγες».

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τα 3 εκατομμύρια 650 χιλιάδες φιλοξενούμενούς μας που βρίσκονται ακόμη εντός των συνόρων μας λόγω της παράτασης της συριακής κρίσης.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι καμία άλλη χώρα δεν θα μπορούσε να επωμιστεί και να διαχειριστεί ένα τέτοιο βάρος για τόσο πολύ καιρό, όπως η Τουρκία.

Δεν μπορούμε όμως να σκεφτούμε ότι θα συνεχίζαμε να φιλοξενούμε για πάντα τόσα εκατομμύρια πρόσφυγες στη χώρα μας».

Και στη συνέχεια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άσκησε πάλι πιέσεις για τη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας στη Συρία, προκειμένου να επιστρέψουν οι πρόσφυγες.

«Όσοι φιλοξενήθηκαν στη χώρα μας εδώ και περίπου 8 χρόνια έχουν ήδη σπίτι, έναν τόπο και μία πατρίδα να μείνουν. Ωστόσο, είναι καθήκον μας να δημιουργήσουμε το συντομότερο δυνατό ένα ασφαλές κλίμα, στο οποίο οι πρόσφυγες να μπορούν να ζήσουν στις χώρες τους.

Έχουμε ήδη κάνει πολλές εκκλήσεις προς τη διεθνή κοινότητα για το θέμα αυτό. Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που έχουν επιστρέψει στον τόπο τους έχει φτάσει τις 360.000.

Ο μόνος λόγος για την παρουσία μας στη Συρία είναι οι τρομοκρατικές απειλές στα σύνορά μας, οι οποίες αποτελούν εμπόδιο για την επιστροφή των Σύρων στη χώρα τους.

Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αγνοήσει την ασφάλειά της και το μέλλον των αδελφών της, για το κέφι κάποιων δυνάμεων που κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς στην περιοχή», δήλωσε με νόημα ο Τούρκος πρόεδρος.

 

tribune.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ