ΗΠΑ – Κίνα: Προς “επική” συμφωνία, αλλά οι δασμοί… δασμοί!

0
2

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ είπε ότι θα υπάρξει μια «επική» εμπορική συμφωνία με την Κίνα. Στη συνέχεια, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter αναφέρθηκε σε αύξηση των δασμών στις εισαγωγές από την μεγάλη παραγωγό χώρα της Ασίας.

 

Επιβάρυνση που μετακαλείται στους  Αμερικανούς καταναλωτές. Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος,  μέσω του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, επεξεργάζεται σχέδιο για αύξηση των δασμών από 10% σε 25%.

Οι φόροι επί των συναλλαγών έχουν  άμεσο αντίκτυπο μέσω του αυξημένου κόστους στις αμερικανικές εταιρείες. Οι φόροι επί των συναλλαγών είναι φόρος επί των μετοχών, καθώς σχεδόν όλες οι συναλλαγές αφορούν εισηγμένες εταιρείες. Η αβεβαιότητα σχετικά με τους φόρους επί του εμπορίου έχει καθυστερήσει τις επενδύσεις, βλάπτοντας το παγκόσμιο εμπόριο και τη μεταποίηση. Οι αγορές μετοχών συσπειρώθηκαν φέτος με την ελπίδα ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα σταθεροποιηθεί με μια εμπορική συμφωνία.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλοί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, που θεωρούν ότι αυτή η απειλή για νέα μεγάλες αυξήσεις στους δασμούς, είναι τακτική διαπραγμάτευσης από τον Πρόεδρο Τραμπ, όπως περιγράφονται στο βιβλίο του  «η τέχνη της συμφωνίας». Ωστόσο, αν οι Κινέζοι δεν συνεχίζουν τις  διαπραγματεύσεις στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, τότε η τακτική μπορεί να μην λειτουργήσει.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBoC)  έχει εφαρμόσει μια στοχοθετημένη περικοπή του δείκτη απαίτησης ελάχιστων αποθεματικών, κάτι που γίνεται με στόχο την χαλάρωση της πολιτικής. Ο χρόνος μπορεί να είναι στρατηγικός.

Από το newsroom του economico.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ