Η αιρετική εξήγηση Τούρκου καθηγητή για την κόντρα Δένδια-Τσαβούσογλου: “Να μη φανεί συμβιβασμός

0
20
Να “κρυφτεί” κάποιος “συμβιβασμός” που έγινε με την Τουρκία, βλέπει πίσω από την κόντρα Δένδια-Τσαβούσογλου, Τούρκος καθηγητής που μίλησε στο Sputnik.
Ο Ενίς Τούλτσα, καθηγητής του Πανεπιστημίου Γαλατασαράι, σχολίασε στο Sputnik τη χθεσινή διαμάχη μεταξύ Δένδια και Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.
Κατά την άποψή του, ο Νίκος Δένδιας συμπεριφέρθηκε με αυτόν τον τρόπο επειδή δεν ήθελε να φαίνεται ότι «συμφωνεί με παραχωρήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός με την τουρκική πλευρά».
Δένδιας - Τσαβούσογλου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.04.2021

«Αυτή η προκλητική συμπεριφορά (σ.σ. του Δένδια) στη συνέντευξη Τύπου, σε αντίθεση με τη γενική θετική ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων, πιθανότατα οφείλεται στην απροθυμία του να δημιουργήσει την εντύπωση ότι έφτασε πολύ μακριά για να πετύχει συμβιβασμό με την τουρκική πλευρά. Επειδή ο συμβιβασμός μπορεί να εκληφθεί ως παραχώρηση. Αν ο Έλληνας υπουργός είχε κάποιους προσωπικούς πολιτικούς στόχους, τότε παρόμοιες συνθήκες αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για οποιονδήποτε πολιτικό. Η κατάσταση που προέκυψε στο τέλος των σημαντικών διπλωματικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών ήταν μια μεγάλη αποτυχία» υποστηρίζει ο Ενίς Τούλτσα.
Τι μπορεί όμως να γίνει από εδώ και πέρα;
«Η ένταση που προέκυψε μεταξύ των δυο υπουργών μπορεί να ξεπεραστεί με την έκφραση της πολιτικής βούλησης των ηγετών των δύο χωρών. Είναι όμως ένας μακρύς και ευαίσθητος δρόμος» υποστηρίζει ο Τούρκος καθηγητής.
Συνάντηση Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.04.2021

«Ο συμβιβασμός μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας μοιάζει με έναν μαραθώνιο, που απαιτεί υπομονή και αντοχή, ενώ μπορεί να προκαλέσει τραυματικές εμπειρίες. Εάν και οι δύο πλευρές εκφράσουν την επιθυμία τους να συνεχίσουν τον διάλογο, το χθεσινό επεισόδιο δεν θα επηρεάσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Σε κάθε περίπτωση, οι διεθνείς παράγοντες, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν να είναι τόσο αποτελεσματικοί στην επίλυση προβλημάτων στις σχέσεις όσο η ίδια η Τουρκία και η Ελλάδα. Οι δύο χώρες πρέπει να προσπαθήσουν να επιλύσουν τα υπάρχοντα προβλήματα μεταξύ τους, ενώ αυτά που δεν είναι δυνατό να επιλυθούν, πρέπει να μεταφερθούν στο Δικαστήριο της Χάγης. Οι διμερείς επαφές και η συνεργασία σε αυτόν τον μακρύ δρόμο μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών. Πρέπει να σκεφτούμε θετικά» καταλήγει ο Ενίς Τούλτσα.
sputniknews.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ