Η ατζέντα της Αγκυρας και οι ψευδαισθήσεις της Αθήνας….

0
4

Μόλις τον περασμένο Φλεβάρη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ που έρχεται σήμερα (Δευτέρα 19 Ιούνη)  στην Αθήνα για να συζητήσει – σύμφωνα με τις διαρροές  από το Μέγαρο Μαξίμου- «τις θετικές προοπτικές των ελληνοτουρκικών», δήλωνε:

«130 μικρά και μεγάλα κομμάτια βράχων στο Αιγαίο… δεν έχουν ούτε καν ταυτότητα, και δεν είναι φανερό σε ποιον ανήκουν. Από παλιά έτσι ήταν. Το ξεκίνημα του προβλήματος στο Αιγαίο δεν είναι νέο, έχει πολύ βαθιά ιστορία.»  Ανάμεσα σ αυτά τα 130 νησιά, θα πρέπει να σημειώσουμε,  είναι και κατοικημένα (προφανώς από Ελληνες) όπως το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι, το Γυαλί, οι Οινούσσες κλπ…

Αν και από τον περασμένο Φλεβάρη δεν  έχει περάσει πολύς καιρός …κάποιοι, είτε  «επαγγελματίες» οπαδοί (με το αζημίωτο)  της ελληνοτουρκικής άνευ όρων προσέγγισης, είτε αφελείς κοσμοπολίτες ιδεολόγοι υπέρμαχοι της διανομής του Αιγαίου (γιατί δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε με τους Τούρκους), έχουν ετοιμάσει το χαλί της υποδοχής του Τούρκου πρωθυπουργού και προβάλουν την υποτιθέμενη θετική ατζέντα των συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν, καθώς όπως αφελώς διαπιστώνουν ή σκοπίμως διαστρεβλώνουν το κλίμα των ελληνοτουρκικών άλλαξε μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν προ μηνός στο Πεκίνο…Μόνο που μόλις δυο μέρες πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού του στην Αθήνα, ο Ερντογάν δήλωνε:

«Ορισμένοι ακόμα κρύβουν τους τρομοκράτες που έφυγαν από εδώ. Όπως η Ελλάδα και η Γερμανία. Για παράδειγμα, αυτή την στιγμή, υπάρχουν πάνω από δέκα στην Ελλάδα και ξέρετε τι μας λένε; Αυτό είναι θέμα της Δικαιοσύνης, εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Τι ανοησίες είναι αυτές;»

Και δεν είναι μόνο οι δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας που περιγράφουν τις προθέσεις της Αγκυρας:

Από τον περασμένο Μάρτη και μέχρι σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες –σε πρωτοφανή αριθμό συχνότητα και ένταση– έμπρακτες αμφισβητήσεις  της ελληνικής κυριαρχίας με αεροναυτικά στρατιωτικά μέσα από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο:

  • Δέσμευση περιοχών για πραγματοποίηση ασκήσεων στο κεντρικό Αιγαίο
  • Ασκήσεις με πραγματικά πυρά  κοντά σε κατοικημένα ελληνικά νησιά
  • Δεκάδες πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά (και) κατοικημένα νησιωτικά εδάφη
  • Σχεδιασμός ασκήσεων  με τρόπο που αποκλείει την πρόσβαση στο  Καστελόριζο

Δεδομένων τούτων, η πρόσκληση και η υποδοχή του πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Αθήνα μοιάζει περισσότερο με μια ακόμη προσπάθεια κατευνασμού που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ελέγξει την τουρκική επιθετικότητα.

Γι’ αυτό από το μέγαρο Μαξίμου η ατζέντα της συζήτησης Τσίπρα- Γιλντιρίμ επικεντρώνεται  σε ζητήματα που μπορούν οι δύο χώρες να αναζητήσουν κοινό όφελος όπως, η ενέργεια και ο τουρισμός. Ωστόσο από τις συζητήσεις δεν θα απουσιάσουν και τα καυτά διμερή καθώς και το κυπριακό, εν όψει της νέας διάσκεψης της Γενεύης στις 28 Ιουνίου, την οποία ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα χαρακτήρισε ως το «τέλος του παιχνιδιού».

ΥΓ: για όσους επιμένουν στις ψευδαισθήσεις τους περί των προθέσεων της τουρκικής ηγεσίας, υπενθυμίζουμε μια ακόμη σχετικά πρόσφατη τοποθέτηση του Τούρκου πρωθυπουργού εντός του τουρκικού κοινοβουλίου:

Με μια ακραία κίνηση για Τούρκο πολιτικό, ο Γιλντιρίμ σχημάτισε με το χέρι του, μέσα στο κοινοβούλιο, στη διάρκεια ομιλίας του, το σήμα των «Γκρίζων Λύκων», λέγοντας μάλιστα: «Οι εθνικιστές και πατριώτες αδελφοί μου είπαν “πρώτα η πατρίδα, πρώτα το έθνος και προχωρήσαμε μαζί”» , αναφερόμενος στην συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος με τους εθνικιστές για να γίνει ο Ερντογάν… σουλτάνος της Τουρκίας!

Για όποιους από τους «επαγγελματίες» της ελληνοτουρκικής άνευ όρων προσέγγισης – εντός και εκτός κυβέρνησης- οι «Γκρίζοι Λύκοι» απλώς δυο λέξεις ας αναζητήσουν την ατζέντα τους για τα ελληνοτουρκικά. Επ ευκαιρία ας ρωτήσουν τον Γιλντιρίμ…

ΠΗΓΗ:topontiki.gr/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛAΚΑΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ