Η Γερμανία Να Διορθώσει Τις «Δυσλειτουργίες» Τις Ευρωζώνης

0
4

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε σήμερα ότι η Γερμανία «πρέπει να κινηθεί» για να διορθώσει «τις δυσλειτουργίες» της ευρωζώνης και της προσφέρει «το μέλλον που αξίζει», σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα λίγες ώρες πριν το κοινό συμβούλιο μεταξύ Γάλλων και Γερμανών υπουργών.

«(Η Γερμανία) πρέπει να κινηθεί, όπως και η Γαλλία πρέπει να κινηθεί», υπογράμμισε ο Μακρόν στη συνέντευξη αυτή που έδωσε στην εφημερίδα Ouest France καθώς και στα μέσα ενημέρωσης του γερμανικού ομίλου Funke.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, που θα προεδρεύσει σήμερα του 19ου γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου μαζί με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, το Βερολίνο «πρέπει να αποτελέσει μέρος της ανάκαμψης των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην Ευρώπη».

«Η Γερμανία έκανε φοβερές μεταρρυθμίσεις, διαθέτει μια ισχυρή οικονομία, αλλά έχει δημογραφικές αδυναμίες, οικονομική και εμπορική ανισότητα με τους γείτονές της και κοινή ευθύνη να προσφέρει στην ευρωζώνη το μέλλον που της αξίζει», εκτίμησε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Δεν επέκρινα ποτέ τη Γερμανία επειδή είναι ανταγωνιστική», τόνισε. «Όμως μέρος της ανταγωνιστικότητάς της οφείλεται στις δυσλειτουργίες της ευρωζώνης και την αδυναμία άλλων οικονομιών», υπογράμμισε ο Μακρόν.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η ευρωζώνη έχει ανάγκη «πιο ισχυρών μηχανισμών αλληλεγγύης», οι οποίοι θα περνούν από έναν «προϋπολογισμό» της ευρωζώνης, «μια κυβέρνηση η οποία θα αποφασίζει την κατανομή του προϋπολογισμού αυτού και έναν δημοκρατικό έλεγχο ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει».

Ωστόσο ο Μακρόν επανέλαβε ότι δεν τάσσεται υπέρ της άποψης να μετατραπούν τα εθνικά χρέη των χωρών της ευρωζώνης σε χρέη της ευρωζώνης.

Όταν ρωτήθηκε αν η Ευρώπη μπορεί να βασιστεί στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο 39χρονος Γάλλος πρόεδρος απάντησε ότι η Ευρώπη χρειάζεται τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε όμως ότι θα πολεμήσει τη στάση που έχει υιοθετήσει ο Τραμπ αναφορικά με την κλιματική αλλαγή.

Επίσης ο Μακρόν εκτίμησε ότι έχει αναγεννηθεί στις ΗΠΑ μια τάση υπέρ του προστατευτισμού και παρά τις διαφωνίες Παρισιού και Ουάσινγκτον για το ελεύθερο εμπόριο, υπάρχει ακόμη χώρος «να βρεθεί μια κοινή θέση για να αντιμετωπιστούν οι απαράδεκτες πρακτικές, όπως το ντάμπινγκ».

ΠΗΓΗ:analitis.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ