Η «δημοσκοπική κατάρρευση» του ΣΥΡΙΖΑ λύνει τα προβλήματα της χώρας;

0
9

Όλες οι δημοσκοπήσεις, ακόμα και αυτές που γίνονται από φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, δείχνουν τη «δημοσκοπική κατάρρευση» του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είναι σύνηθες στη χώρα μας, οι πολιτικοί αντίπαλοι της εκάστοτε κυβέρνησης χαίρονται για το πάθημα της, παρ’ όλο που αυτό σημαίνει ότι μαζί με την κυβέρνηση έχει αποτύχει και η χώρα. Επιπλέον, ξοδεύουν όλη την ενέργεια τους για το πως θα επιτείνουν την πτώση, ενώ η απερχόμενη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κυβέρνηση προσπαθεί να σώσει οτιδήποτε – αν σώζεται – για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Φυσικά το ερώτημα που τίθεται είναι: «αν η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την ήττα και η αντιπολίτευση να την επιτείνει, ποιος ασχολείται με τα προβλήματα της χώρας;» Προσωπικά, ως απλός πολίτης, θα απαντούσα:»κανείς» ή «κανείς με τον τρόπο και την ορμή που χρειάζεται». Επειδή όμως είμαι ένας απλός πολίτης, θα επικαλεστώ μια παλιά πολιτική καραβάνα που έλεγε ότι: «όλα στην Ελλάδα γίνονται στον αυτόματο πιλότο». Φυσικά, το ότι ο αυτόματος πιλότος προϋποθέτει σχέδιο πτήσης, προορισμό και έναν πραγματικό πιλότο για να πάρει τον έλεγχο του αεροπλάνου σε περίπτωση ανάγκης, είναι λεπτομέρειες που δεν απασχολούν το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα.

Τη «δημοσκοπική κατάρρευση» του ΣΥΡΙΖΑ, θα την αντέξει η χώρα, όπως άντεξε την πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), την πτώση της αμέσως προηγούμενης (ΠΑΣΟΚ), όπως άντεξε την ίδια τη χρεωκοπία σε πολλούς τομείς εδώ και πολλά χρόνια. Πραγματικό πρόβλημα είναι το ότι χρειάστηκε από το 2009 να καταρρεύσει η ζωή των πολιτών πρώτα, για να καταρρεύσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και να καταρρεύσειτώρα τουλάχιστον δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πραγματικό πρόβλημα είναι ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ χειρότερη θέση σήμερα, παρά το ότι πέρασαν τρεις κυβερνήσεις από το 2009 και καμία από αυτές δεν κατάφερε να βελτιώσει κατάτι την κατάσταση. Ακόμα βουλιάζουμε. Με πιο αργό ρυθμό από το 2014 και μετά, να συμφωνήσω, με πιο αργό ρυθμό. Το θέμα είναι ότι 9 χρόνια προσπαθειών και το αποτέλεσμα είναι βουλιάζουμε. Οι ευθύνες για αυτό έχουν ονοματεπώνυμο. Είναι η ισχυρή πλειοψηφία όλων αυτών που γνωρίζουμε και απαρτίζουν το πολιτικό σύστημα της χώρας μας και ζητούν πάλι την ψήφο μας. Δίπλα σε αυτούς είναι πλέον και πολλά «νέα» πρόσωπα που όμως έχουν δώσει τις εξετάσεις τους στο παλιό. Μια γρήγορη αναζήτηση το πώς διεξάγουν τον προεκλογικό τους αγώνα και τα «νέα» πρόσωπα θα σας πείσει.

Όλες οι κυβερνήσεις, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, υπόσχονταν ότι θα βελτιώσουν την ήδη άσχημη κατάσταση κι όταν γίνονταν κυβέρνηση κατηγορούσαν τους προηγούμενους, το μνημόνιο, την κακή μας τύχη, ακόμη και τον κακό μας τον φλάρο. Μάρτυράς μου οι εκάστοτε αντιπολιτεύσεις. Ο πολίτης κάθε φορά καλείται από τα κόμματα εξουσίας να επιλέξει ανάμεσα στον Δον Κορλεόνε και στον Αλ Καπόνε!

Παρ’ όλα αυτά επειδή τα πραγματικά μας προβλήματα θα κληθεί να τα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση, ας δούμε τι ακριβώς μας λένε οι δημοσκοπήσεις, αφού ακόμα δεν έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε τα πεπραγμένα της επόμενης κυβέρνησης.

Όπως λοιπόν προκύπτει από τις τελευταίες δημοσκοπικές έρευνες, η «δημοσκοπική κατάρρευση» του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν λύνει το πολιτικό πρόβλημα της χώρας, αλλά μάλλον το επιδεινώνει.Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, από το 2016 και μετά, φέρεται ως κυρίαρχη δύναμη η ΝΔ, ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι σχεδόν το 80% της κοινής γνώμης είναι δυσαρεστημένο με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ. Όμως από τις ίδιες τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι η ΝΔ δεν κινείται καλπάζοντας προς την αυτοδυναμία της στην κοινωνία, παρ’ όλο που θα καταφέρει, σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία των μέχρι τώρα δημοσκοπήσεων, να πάρει την αυτοδυναμία στη Βουλή.

Όλα αυτά συμβαίνουν με το ΚΙΝΑΛ να είναι ακίνητο δημοσκοπικά, χωρίς να κάνει σοβαρή προσπάθεια να πάρει αποστάσεις από το «παλαιό ΠΑΣΟΚ”. Όσον αφορά τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, που μάχονται να αποσπάσουν κέρδη από την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, η κατάσταση είναι για κλάματα. Το μεγάλο σύνολο αυτών κινούνται στο πλανήτη της λαϊκίστικης παραφροσύνης. Έναν πλανήτη γνώριμο στη σημερινή κυβέρνηση, αφού από εκεί ξεκίνησε αυτό το απίστευτο ταξίδι της από το 3% στο 36%.

Η Νέα Δημοκρατία, υποθέτω, βλέπει πως με βάση τις δημοσκοπήσεις δεν έχει δημιουργήσει ακόμη την κρίσιμη μάζα για την αλλαγή της πορείας που χρειάζεται η χώρα, παρ’ όλο που έχει την κρίσιμη μάζα για να βγει πρώτη δύναμη. Ο Κυριάκος Μητσότακης και οι γύρω από αυτόν, που ο ίδιος θα επιλέξει να διαμορφώσουν την πολιτική της επόμενης μέρας των εκλογών, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη το εξής: Ό,τι φθάνει για ένα κόμμα, δεν φθάνει για τη χώρα. Αλλιώς, ας ετοιμαστεί και η επόμενη κυβέρνηση να αντιμετωπίσει σύντομα τη δική της «δημοσκοπική κατάρρευση».

* Ο κ. Στέλιος Ορφανάκης έχει εργαστεί μεταξύ άλλων θέσεων ως Επενδυτικός Σύμβουλος στην Ιδιωτική Τραπεζική (AlphaPrivateBank – Όμιλος ALPHABANK) ενώ τώρα εργάζεται ως Καθηγητής (M.Sc) Φυσικών και Θετικών Επιστημών στη Δημόσια Εκπαίδευση. Μέλος του μητρώου στελεχών ΝΔ.

 Στέλιος Ορφανάκης

capital.gr

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ