Η Ιστοσελίδα Αναλυτής :Στο 3.32% Το Ομόλογο Σαμαρά – Επαναγορά Με 4% Θέλει Το Μαξίμου

0
6

Όταν εκδόθηκε το ομόλογο Σαμαρά είχε τελικό επιτόκιο στο 4,95% αλλά σήμερα το επιτόκιο του βρίσκεται στο 3.321% (γράφημα 1). Αυτό γιατί η τιμή διαπραγμάτευσης του ομολόγου στη δευτερογενή αγορά έχει σκαρφαλώσει πάνω από την ονομαστική του αξία, κλείνοντας τη Δευτέρα στα 102.34 ευρώ, με αγοραπωλησίες του να γίνονται ακόμη και στα 102.75 ευρώ. Με το συγκεκριμένο ομόλογο να λήγει σε 2 χρόνια και την κυβέρνηση να προσφέρει στους επενδυτές που το κατέχουν την ανταλλαγή του με ομόλογο στο 102.6% της ονομαστικής του αξίας και ωρίμανσης 5 ετών, όσοι επενδυτές συμμετέχουν στην ανταλλαγή θα καταγράψουν στη διετία κέρδη έναντι της διακράτησης του ομολόγου, ακόμη και με επιτόκιο στο 4% (ή και χαμηλότερα). Επιπλέον, θα έχουν εξασφαλίσει το μεγαλύτερο επιτόκιο 5ετούς ομολόγου στην Ευρωζώνη και για τα επόμενα, μετά τη διετία, τρία χρόνια και μέχρι τη λήξη του.

Γι’ αυτό και η κυβέρνηση προσβλέπει σε ένα επιτόκιο κοντά στο 4%, δεδομένου ότι σε αντίθεση με το 2014 δεν πρόκειται για μία πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά την πτώχευση της αλλά για την επαναγορά με στόχο τη χρονική μετακύλιση ενός ομολόγου που ήδη έχει εκδοθεί και διαπραγματεύεται στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του analitis.gr, ήδη στο βιβλίο προσφορών υπάρχει ικανοποιητικό ενδιαφέρον, το οποίο προέρχεται και από το εσωτερικό, τις ελληνικές τράπεζες.

Ποιο επιτόκιο είναι σήμερα αντίστοιχο του επιτοκίου του 2014;
Η Ελλάδα το 2014 δανείστηκε με επιτόκιο κατά 141% υψηλότερο αυτού της Πορτογαλίας. Με δεδομένο ότι τότε το επιτόκιο της Πορτογαλίας κυμαινόταν στο 3.5% και σήμερα στο 1,3% η αναγωγή δείχνει πως το αντίστοιχο επιτόκιο σήμερα είναι στο 1.833%. Χρησιμοποιώντας τα επιτόκια άλλων κρατών ως επιτόκια οδηγούς καταλήγουμε σε διαφορετικά επιτόκια που φτάνουν μέχρι 4.3%. Επειδή η Πορτογαλία είναι δημοσιονομικά και οικονομικά πιο «κοντά» στην Ελλάδα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα του Νότου, ένα επιτόκιο κοντά στο 1.833% θα ήταν, όντως, μία ένδειξη πως οι αγορές θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2014 σε δημοσιονομικό, οικονομικό και χρηματοπιστωτικό επίπεδο.

Γραφημα 1

Γραφημα 2 

ΠΗΓΗ:analitis.gr

Νίκος Σίμος

Ρήξη - ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ