Η Κίνα θέλει να εξερευνήσει την αθέατη πλευρά της Σελήνης

0
5

Εκτόξευσε δορυφόρο που θα αναλάβει τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες ενός ρομποτικού εξερευνητή που θα ακολουθήσει

Η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας ανακοίνωσε ότι τα ξημερώματα της Δευτέρας εκτοξεύτηκε με επιτυχία ένας πύραυλος που μεταφέρει τον δορυφόρο Queqiao γνωστός επίσης με τον όνομα Magpie Bridge. Ο δορυφόρος αυτός θα εγκατασταθεί σε ένα σημείο του Διαστήματος 455 χιλιάδες χλμ. μακριά από την Γη και θα παρέχει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην επερχόμενη αποστολή που θα πραγματοποιήσει η Κίνα στην αθέατη πλευρά της Σελήνης. Ο ασιατικός γίγαντας προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να μπει σφήνα στην NASA και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος έχοντας αναπτύξει ένα πολύ φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα.  Σε αυτό το πρόγραμμα εντάσσεται και η αποστολή στην Σελήνη ενός ρομποτικού οχήματος που θα είναι το πρώτο που θα εξερευνήσει την αθέατη πλευρά του φυσικού μας δορυφόρου.

Η αθέατη πλευρά της Σελήνης αποτελεί πόλο έλξης των διαστημικών υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έχει διακηρύξει την επιθυμία του να δημιουργήσει στην αθέατη πλευρά της Σελήνης μιας το «Χωριό της Σελήνης» όπως το έχουν ονομάσει οι εμπνευστές του. Ο Γιόχαν Ντίτριχ Βέρνερ, επικεφαλής της ESA ανακοίνωσε πρόσφατα ότι στόχος της υπηρεσίας είναι το σεληνιακό χωριό να είναι έτοιμο να κατοικηθεί μέχρι το 2030. Οπως ανέφερε το χωριό θα λειτουργεί και ως τόπος επιστημονικής έρευνας και ως τόπος ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (π.χ ορυχείων) αλλά και ως τουριστικός προορισμός. Η Κίνα έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα θέσει του χρόνου σε λειτουργία τον δικό της επανδρωμένο διαστημικό σταθμό.

Η Κίνα κατηγορείται ότι δεν δίνει στοιχεία για τις διαστημικές της δραστηριότητες και δεν θέλει να συνεργάζεται με τις άλλες διαστημικές υπηρεσίες ειδικά σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο γεγονός που αφήνει υπόνοιες ότι αν όχι όλες πάντως κάποιες από τις αποστολές της έχουν (και) στρατιωτικό χαρακτήρα.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ

tovima.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ