Η Μόσχα θα επεκτείνει τη συνεργασία με την Τεχεράνη, παρά τις απειλές των κυρώσεων των ΗΠΑ

0
5

Η Ρωσία σκοπεύει να προωθήσει τη συνεργασία με το Ιράν, ακόμη και στον πυρηνικό τομέα, παρά τον εκβιασμό και την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων, ανέφερε ο ρωσός υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ στο Sputnik.

«Καμία απειλή νέων κυρώσεων δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει τη νόμιμη και αμοιβαία επωφελής συνεργασία μας με το Ιράν. Ζούμε υπό τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας από το 2012. Είναι σαφές ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υπήρξε μια σοβαρή προσαρμογή σε αυτό το παράνομο τέχνασμα των ΗΠΑ » δήλωσε ο ρωσός υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ στο Sputnik.

Το Ιράν έχει ακόμα μεγαλύτερη εμπειρία σχετικά με το πώς είναι να ζει ένα κράτος υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Ως εκ τούτου, αντιλαμβανόμαστε ήρεμα απειλές αυτού του είδους, δεν υποκύψουμε στον εκβιασμό. Θα επεκτείνουμε και θα αναπτύξουμε συστηματικά, τη συνεργασία μας με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ατομικής ενέργειας, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και την εθνική νομοθεσία των χωρών μας. Ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι συνάδελφοι των ΗΠΑ, συνειδητοποιώντας, όπως πιστεύουν, το δικαίωμά τους στην εξωεδαφική εφαρμογή της εθνικής τους νομοθεσίας », τόνισε ο Ριάμπκοφ.

Οι παρατηρήσεις του ρώσου αξιωματούχου απαντούν, επί της ουσίας, στην ανακοίνωση του εκπρόσωπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που έγινε την Παρασκευή.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ, υποστήριξε, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να επιβάλουν κυρώσεις κατά φορέων που παρέχουν βοήθεια για την επέκταση του σταθμού πυρηνικής ενέργειας του Bushehr στο Ιράν, από τις 4 Μαΐου.

Η διοίκηση του Τραμπ επέβαλε στο Ιράν, μια σειρά όλο και πιο σκληρών οικονομικών και ενεργειακών κυρώσεων από τον Μάιο του 2018, αφού η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε μονομερώς από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

Αυτές περιλάμβαναν σκληρούς ενεργειακούς περιορισμούς με στόχο να μειωθούν, ακόμα και να εκμηδενιστούν, οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν σε μια προσπάθεια να παρακωλύσουν την οικονομία της χώρας.

Η Κίνα απέρριψε την αμερικανική πίεση και υποσχέθηκε να συνεχίσει τις εισαγωγές, ενώ άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, η Ινδία και η Νότια Κορέα, ζητούν από τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τη στάση τους.

Το Ιράν κατέληξε σε συμφωνία με τη Ρωσία για το πρώτο στάδιο του έργου Bushehr — το Bushehr 1 — το 1992.

Το 2014, η Ρωσία και το Ιράν υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του δεύτερου και του τρίτου αντιδραστήρα για το εργοστάσιο Bushehr.

 

sputniknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ