Η παρακμή και η πτώση της νεοελληνικής Δεξιάς: Από την Αριστοκρατική Δεξιά στον Νεοδεξιό Κουτσαβακισμό.

0
408

Νικόλαος Λάος*

Πριν από τη δεκαετία του 1920, η ελληνική Δεξιά διέθετε μια αριστοκρατική κουλτούρα, έστω και ατελώς αναπτυγμένη. Το καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά, ως φασιστικό, υπονόμευσε σε βαθμό καταστροφικό την αριστοκρατική κουλτούρα και την αντικατέστησε με το ένστικτο εξουσιασμού και με τις δεισιδαιμονίες των μικρομεσαίων λαϊκών μαζών και των στρατιωτικών. Εξ ου και η Νεολαία Μεταξά διεξήγαγε συστηματικώς ένα ιδεολογικό παιδομάζωμα σε βάρος της αριστοκρατίας, υπό την έννοια ότι καλλιεργούσε μια εξισωτική κουλτούρα στρατοπέδου και έστρεφε τη νεολαία εναντίον της παραδοσιακής αριστοκρατίας. Μάλιστα, ο ίδιος ο Μεταξάς υποστήριξε σθεναρώς εκ του παρασκηνίου την καταδίκη των Έξη για τη Μικρασιατική Καταστροφή, ώστε έτσι να αποκεφαλίσει την παραδοσιακή Δεξιά και να μπορέσει να την αλώσει.

Μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η πορεία της ελληνικής Δεξιάς υπήρξε ακόμη χειρότερη, διότι τέθηκε υπό την ηγεμονία της αμερικανικής CIA και του υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α., που έθεσαν την ελληνική Δεξιά υπό την αρχηγία εντεταλμένων, ντόπιων καταπιεσμένων και κομπλεξικών παρακατιανών Δεξιών και δωσιλόγων, ώστε να χειραγωγούνται εύκολα.

Ένας αριστοκράτης δεν γίνεται λακές, αλλά οι εντολοδότες της ελληνικής Δεξιάς του 1950 ήθελαν εύχρηστους λακέδες (εξ ου και τελικώς ξεπάστρεψαν και τα Ανάκτορα εντελώς).

Στη συνέχεια, παρ’ ότι η Δεξιά που διαμορφώθηκε στη δεκαετία του 1950 και στη δεκαετία του 1970 με τον Καραμανλισμό τηρούσε κάποια προσχήματα αστισμού και προτεσταντικής ηθικής, ως άλλοθι για την ασημαντότητά της και το πληβείο περιεχόμενό της, η Δεξιά σήμερα έχει χάσει ακόμη και τα αστικά-προτεσταντικά της επιχρίσματα, καθώς πλέον εκπροσωπείται από την κουλτούρα και την αισθητική του τριπροσώπου Άδωνις Γεωργιάδης – Κωνσταντίνος Κυρανάκης – Νίκος Χαρδαλιάς, δηλαδή, από έναν νεοδεξιό κουτσαβακισμό, που δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα ακόμη κόμμα “θυρωρών” που είρπυσαν μέχρι τα ρετιρέ της εξουσίας ανταποκρινόμενοι σε μικροαστικά και πληβεία αντανακλαστικά των μαζών και εκδήλωσαν τη μικροαστική πείνα για εξουσία με νεοδεξιό κουτσαβακισμό.

 


  • Ο Νικόλας Λάος είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας και συγγραφέας 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ