Η πτώση της Χρυσής Αυγής: Ο… Αγών που γκρεμίστηκε

0
11

Από το μιλιταριστικό «Εγέρθητι» µε το οποίο «µπήκε» στη Βουλή η Χρυσή Αυγή έως το «Ζήτω η νίκη» (που παραπέµπει στο ναζιστικό «Sieg Heil») µε το οποίο συνόδευσε ο Νίκος Μιχαλολιάκος την αποτυχία της να µπει στο Κοινοβούλιο έχουν περάσει επτά χρόνια.

Σε αυτό το διάστηµα το πατριωτικό, αντισυστηµικό και λαϊκό προσωπείο που θέλησε να προβάλει αποδοµήθηκε. Σταδιακά -όπως σημειώνει το «Έθνος της Κυριακής»- αποκαλύφθηκε σε πολιτικό και ποινικό επίπεδο η εγκληµατική, µισαλλόδοξη και άκρως συστηµική δράση της. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που σήµερα οδεύει σε διάλυση. Σε τέτοιον βαθµό, που καταγράφει εκλογική αποτυχία τη χρονιά στην οποία κυριάρχησε το θέµα της Συµφωνίας των Πρεσπών, που υποτίθεται πως αποτελούσε προνοµιακό πεδίο.

Η οργάνωση αυτή, αν και υπάρχει από τη δεκαετία του ’80, µε ρίζες στην ΕΠΕΝ και τη φασιστική οργάνωση του Κώστα Πλεύρη «4η Αυγούστου», ουδέποτε κατέγραψε πολιτική δυναµική, ενώ τα εκλογικά ποσοστά της ήταν πενιχρά. Οι απαρχές της αύξησης της κοινωνικής της επιρροής εντοπίζονται στο 2009. Το 2010, λοιπόν, αποκτά εκπροσώπηση στον ∆ήµο Αθηναίων, παίρνοντας το 2010 ποσοστό 5,29% και εκλέγοντας τον Νικόλαο Μιχαλολιάκο. Την ίδια περίοδο αρχίζουν να εµφανίζονται «συνοδοιπόροι» σε κύκλους της εξουσίας όπως είναι η Αστυνοµία ή οι Ένοπλες ∆υνάµεις.

Η άνοδος της Χρυσής Αυγής τα επόµενα χρόνια είναι συνδεδεµένη µε την οικονοµική (και πολιτική) κρίση. Μαζί µε τα µνηµόνια στις πρώτες εκλογές του 2012 το ακροδεξιό µόρφωµα καταγράφει ποσοστό κοντά στο 7%, στο οποίο πολλοί εκτιµούν ότι συνέβαλε η κατάρρευση του ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη λόγω της συµµετοχής του στην κυβέρνηση Παπαδήµου. Η άνοδός της θα κορυφωθεί στις ευρωεκλογές του 2014 στις οποίες συγκέντρωσε ποσοστό 9,39%, ξεπερνώντας τις 500.000 ψήφους. Στις εκλογές του 2015 θα διατηρήσει ποσοστά µεταξύ 6%-7%, για να οδηγηθεί στις εκλογές της 7ης Ιουλίου στην έξοδο από το Κοινοβούλιο, αφού συγκέντρωσε 2,93%.

Στο εδώλιο 

Στη δίκη της Χρυσής Αυγής έχει παρουσιαστεί η δράση της. Πάµπολλες είναι οι εγκληµατικές ενέργειες που της αποδίδονται, , µε κορυφαία αυτή της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στις 17 Σεπτεµβρίου 2013 στο Κερατσίνι.

Επίσης, µέλη της Χρυσής Αυγής δικάζονται για την απόπειρα δολοφονίας αλλοδαπού στη Μεταµόρφωση Αττικής, την απόπειρα δολοφονίας Αιγύπτιου ψαρά στην Ιχθυόσκαλα, όπως και για δεκάδες άλλες επιθέσεις κατά τη διάρκεια των οποίων απειλήθηκαν ζωές. Μία από αυτές είναι η επίθεση που έγινε τη 12η Σεπτεµβρίου 2013 από 30 οπλισµένους ακροδεξιούς εναντίον µελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έκαναν αφισοκόλληση στο Πέραµα.

Η πολιτική και κοινοβουλευτική δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής ήταν αποκαλυπτική για το πραγµατικό της πρόσωπο που προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να κρύψει. Παρότι το εν λόγω µόρφωµα θέλησε να παρουσιαστεί ως ένα κόµµα «εκτός συστήµατος» που λειτουργεί µε γνώµονα το συµφέρον του έθνους, εντελώς διαφορετικά ήταν τα δείγµατα που έδωσε. Η Χρυσή Αυγή τα πρώτα χρόνια της κοινοβουλευτικής της παρουσίας κατέχει το εντυπωσιακό ρεκόρ της κατάθεσης 145 ερωτήσεων προς το υπουργείο Ναυτιλίας υπέρ εφοπλιστικών συµφερόντων. Κύριοι εκφραστές της ήταν ο Γιάννης Λαγός και ο τοµεάρχης της για ζητήµατα ναυτιλίας Νίκος Κούζηλος.

Εκατοντάδες ήταν οι φορές τα τελευταία χρόνια που η Χρυσή Αυγή προκάλεσε µέσα στην αίθουσα της Βουλής µε τις τοποθετήσεις των βουλευτών της, προκαλώντας επεισόδια ακόµη και χειροδικώντας.

Η πλέον ακραία εκδοχή ήταν αυτή της έκκλησης που απηύθυνε στις 15 Ιουνίου 2018 ο Κωνσταντίνος Μπαρµπαρούσης, όταν κάλεσε από το βήµα της Βουλής τις Ένοπλες ∆υνάµεις να παρέµβουν και η ηγεσία τους να συλλάβει τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άµυνας ώστε να µην υπογραφεί η Συµφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα είχε ζητήσει… αποκεφαλισµούς µε τη φράση «τα κεφάλια στις Πρέσπες». Η Χρυσή Αυγή τον διέγραψε προσωρινά για τον εντάξει στις τάξεις της λίγους µήνες αργότερα επικαλούµενη τη µετάνοιά του.

\Στις 15 Ιουνίου 2017, ο Ηλίας Κασιδιάρης επιτέθηκε στο σηµερινό υπουργό Εξωτερικών, Νίκο ∆ένδια, µέσα στην Ολοµέλεια της Βουλής µε τη φράση «µην περνάς από µπροστά µου, δεν βλέπεις ότι µιλάω». Σηκώθηκε από το έδρανο και έσπρωξε τον βουλευτή της Ν∆ που έβγαινε από την αίθουσα. Στο επεισόδιο ενεπλάκησαν και οι υπόλοιποι βουλευτές της ακροδεξιάς οργάνωσης. Ο Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε στη συνέχεια πως η συµπεριφορά του ήταν απολύτως ορθή. Μάλιστα, ο βουλευτής Γιάννης Λαγός είχε δηλώσει πως «εάν δεν υπήρχαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και ο ίδιος ο Κασιδιάρης να συγκρατηθεί θα τρέχατε από τις πόρτες», απειλώντας έµµεσα µε ανάλογα περιστατικά.

Πηγή: Εθνος της Κυριακής

topontiki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ