Η Ρώμη καθησυχάζει την ΕΕ για το έλλειμμα

0
3

Μετριοπαθείς οι τόνοι στην πολυαναμενόμενη απάντηση της ιταλικής κυβέρνησης προς την Κομισιόν για το έλλειμμα- μία απάντηση που ωστόσο δεν κρύβει τις αντιφάσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.

Σε απαντητική επιστολή προς την Κομισιόν μετά την πρόσφατη κριτική των Βρυξελλών (συνοδευόμενη μάλιστα από σαφή απειλή για εκκίνηση διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος), ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Τζοβάνι Τρία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα πρόγραμμα που θα περιορίσει τις τρέχουσες δαπάνες”. Παράλληλα προσθέτει ότι η σημερινή κυβέρνηση, από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, δεν προχώρησε σε χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο αρμόδιος υπουργός, σε δηλώσεις του, τόνισε επίσης ότι “δεν θα χρειαστούν νέα οικονομικά μέτρα” και υπογράμμισε ότι υπάρχει χαμηλή ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνον στην Ιταλία. Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε πιστεύει ότι το βασικό εισόδημα για τους άνεργους θα στηρίξει την δημόσια οικονομία, ενώ το ίδιο εκτιμά ότι θα ισχύσει και με τον νόμο που προσφέρει δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης με παράλληλες νέες προσλήψεις.

“Όχι περικοπές στην κοινωνική πολιτική”

Ποια περιθώρια ελιγμών έχει ο πρωθυπουργός Κόντε;Ποια περιθώρια ελιγμών έχει ο πρωθυπουργός Κόντε;

Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το κίνημα Πέντε Αστέρων λέει ότι “δεν θα γίνει καμία περικοπή  στην κοινωνική πολιτική” και περιμένει την άμεση έγκριση μέτρων υπέρ των φτωχότερων  οικογενειών. Το απόγευμα της Παρασκευής μάλιστα ζήτησε  από τον υπουργό Οικονομικών να αλλάξει ένα προσχέδιο επιστολής, που είχε κυκλοφορήσει στον Τύπο. Ο Τζονάννι Τρία βρίσκεται σε δύσκολη θέση και προσπαθεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις από τους δυο κυβερνητικούς εταίρους. Την ίδια ώρα η Λέγκα του Ματτέο Σαλβίνι επιμένει ότι “πρέπει να μειωθούν οι φόροι για τις οικογένειες που κερδίζουν μέχρι πενήντα χιλιάδες ευρώ το χρόνο”. Αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί χωρίς να αυξηθεί το έλλειμμα. Ο Tρία συνεχίζει να λέει το αντίθετο, ενώ διαβεβαιώνει την Κομισιόν ότι φέτος το δημόσιο έλλειμμα δεν θα ξεπεράσει το 2,4% του ΑΕΠ.

Ο δε πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έκανε γνωστό ότι στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας, μετά από υπουργικό συμβούλιο, σε συνέντευξη τύπου θα εξηγήσει στους Ιταλούς πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα και με ποιο τρόπο σκοπεύει να πορευθεί. Στόχος του είναι να διαψεύσει όσους θεωρούν ότι είναι όμηρος των δυο κυβερνητικών εταίρων που, πριν από έναν χρόνο, τον όρισαν επικεφαλής της κυβέρνησης.

 

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη / Deutsche Welle

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ