Η Σιμονιάν απευθύνθηκε στον Παυλόπουλο για το μπλόκο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφων στο Sputnik

0
5

Η επικεφαλής του RT και του Sputnik, Μαργκαρίτα Σιμονιάν, απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά το «μπλόκο» σε εκπρόσωπο του Sputnik στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, απευθύνθηκε η επικεφαλής του RT και του SputnikΜαργκαρίτα Σιμονιάν, μετά το «μπλόκο» εκπροσώπου των ρωσικών media στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Είχε προηγηθεί η απόφαση των διοργανωτών του Φόρουμ να «απαγορεύσουν» σε εκπρόσωπο του Sputnik να λάβει μέρος στο επιχειρηματικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Η διοργανώτρια αρχή, μάλιστα, επικαλέστηκε ως δικαιολογία τις αντιδράσεις άλλων ομιλητών, καθώς και χορηγών του Φόρουμ.

«Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών λαμβάνει χώρα υπό την αιγίδα του Έλληνα Προέδρου. Και έχω μία ερώτηση γι’ αυτόν. Πότε η “πολιτική” λογοκρισία επέστρεψε στην πατρίδα της Δημοκρατίας;» τόνισε η Σιμονιάν, σχολιάζοντας τα όσα έχουν προηγηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγες ημέρες, το διεθνές πρακτορείο Rossiya Segodnya έλαβε επιστολή από την Επιτροπή Διοργάνωσης του Φόρουμ, ζητώντας από την εκπρόσωπο του Sputnik να μην διευθύνει θεματική συζήτηση επί των ρωσικών (σ.σ. θεμάτων), καθώς ομιλητές και χορηγοί εναντιώθηκαν σ’ αυτό.

Οι διοργανωτές, πάντως, δεν αποκάλυψαν ποιοι ακριβώς εξέφρασαν ενστάσεις.

Τι έχει προηγηθεί

To 2019, το διεθνές πρακτορείο Sputnik συμφώνησε σε μία ενημερωτική συνεργασία (σ.σ. partnership) με τους διοργανωτές του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, το οποίο θα λάβει χώρα στην Ελλάδα από τις 5 έως τις 8 Μαρτίου, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

«Δεδομένης της περσινής θετικής εμπειρίας της αντίστοιχης συνεργασίας, αποφασίσαμε να τη συνεχίσουμε και πληρώσαμε εκ των προτέρων το αντίτιμο της χορηγίας. Στις 2 Φεβρουαρίου του 2020, οι διοργανωτές πρότειναν να συντονίσουμε μία από τις θεματικές συζητήσεις που ήταν προγραμματισμένες» ανέφερε εκπρόσωπος του Sputnik.

Πρόκειται για τη θεματική: «Αξιολογώντας τη σχέση της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. – Νέο ξεκίνημα ή διαρκείς αντιθέσεις;».

Και πρόσθεσε: «Συμφωνήσαμε και είπαμε ότι η επικεφαλής του Sputnik International, Τατιάνα Κουκχάρεβα, θα είναι υπεύθυνη αυτή της θεματικής»

Παρ’ όλα αυτά, στις 21 Φεβρουαρίου, το Rossiya Segodnya έλαβε επιστολή από την Επιτροπή Διοργάνωσης, η οποία ζητούσε από την εκπρόσωπο του Sputnik να αποσυρθεί από τον συντονισμό της συγκεκριμένης θεματικής.

Η Επιτροπή, μάλιστα, επικαλέστηκε ως δικαιολογία τα αιτήματα ομιλητών και χορηγών, οι οποίοι ζητούσαν τον αποκλεισμό του Sputnik από τον συντονισμό.

«Ευελπιστούμε στην κατανόησή σας. Αλλά το Φόρουμ χρηματοδοτείται κατά 100% από ιδιωτικούς πόρους και εξαρτόμαστε από τις συνεισφορές των χορηγών μας» αναφέρεται στην επιστολή της Επιτροπής.

«Λάβαμε αρνητική απάντηση στο αίτημα να μας υποδείξουν ποιοι ακριβώς από τους σπόνσορες και τους ομιλητές δυσανασχέτησαν, ώστε να άρουμε τις ανησυχία τους. Μάλιστα, οι διοργανωτές μάς ενημέρωσαν ότι έχουν ήδη επιλέξει άλλον συντονιστή, τον Μπεν Χαλ, συντάκτη του ευρωπαϊκού τμήματος των Financial Times» υποστήριξε εκπρόσωπος του «Russia Today».

 

sputniknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ