Η Σκωτία εξετάζει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της ως το 2021

0
4

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει η κυβέρνηση της Νικολά Στέρτζον, όπως διεμήνυσε η ίδια η πρωθυπουργός.

Η Σκωτία μπορεί να διεξάγει δημοψήφισμα ανεξαρτησίας μέχρι το τέλος της θητείας του τρέχοντος κοινοβουλίου το 2021, αν δεν ανακληθεί το Brexit, δήλωσε την Τετάρτη η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νικολά Στέρτζον.

«Το να λάβουμε μια γρήγορη απόφαση πριν διευκρινιστεί η πορεία του Brexit δεν θα ήταν μια συνετή επιλογή. Ωστόσο, αν θέλουμε να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα της Σκωτίας, δεν μπορούμε να περιμένουμε επ ‘αόριστον, γι’ αυτό θεωρώ ότι η επιλογή μεταξύ Brexit και ενός μέλλοντος για τη Σκωτία ως ανεξάρτητου ευρωπαϊκού έθνους θα πρέπει να τεθεί προς συζήτηση σε αυτό το κοινοβούλιο» δήλωσε η Στέρτζον στο κοινοβούλιο της Σκωτίας.

Η πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας θα προσπαθήσει σύντομα να καταθέσει τη σχετική νομοθεσία.

«Θα εισάγουμε σύντομα νομοθεσία για να ορίσουμε τους κανόνες για οποιοδήποτε δημοψήφισμα που θα γίνει τώρα ή στο μέλλον στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του κοινοβουλίου της Σκωτίας και θα προσπαθήσουμε αυτή η νομοθεσία να τεθεί στο Βιβλίο Καταστατικών μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους» ανέφερε.

Το 2016 στο δημοψήφισμα Brexit, η Σκωτία ψήφισε να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, κέρδισε την ψήφο το Brexit.

Η ιδέα ενός δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας έχει τεθεί ξανά, αλλά η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι είχε πει πως δεν ήταν σωστός ο χρόνος.

 

sputniknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ