Η συμφωνία για τη βασική σύνταξη διώχνει τις εκλογές

0
13

Με το συμβιβασμό τους τα κυβερνητικά κόμματα απέφυγαν την κατάρρευση της γερμανικής κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Σε λίγες εβδομάδες τα κομματικά συνέδρια των Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

    

Την Κυριακή οι ηγεσίες των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) κατέληξαν μετά από διαπραγματεύσεις πολλών μηνών και δημόσιες αλληλοκατηγορίες σε συμφωνία στο θέμα της βασικής σύνταξης. Ο συμβιβασμός αφορά την αύξηση των χαμηλών συντάξεων ύψους 517 ευρώ, ανθρώπων που εργάστηκαν επί 35 χρόνια. Το γεγονός ότι ο συμβιβασμός επιτεύχθηκε μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τα κομματικά συνέδρια των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών δεν είναι τυχαίο.

Κάθε κόμμα και ένας καημός

Κάθε κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού έχει τους δικούς του λόγους για την αποφυγή πρόωρων εκλογώνΚάθε κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού έχει τους δικούς του λόγους για την αποφυγή πρόωρων εκλογών

Το SPD είχε θέσει ως προϋπόθεση για την παραμονή του στην κυβέρνηση τη συμφωνία για τη βασική σύνταξη. Αρχές Δεκεμβρίου ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένο ότι το κομματικό συνέδριο θα έπρεπε να αποφασίσει αν το SPD θα παραμείνει στην κυβέρνηση ή όχι. Χωρίς τη συμφωνία δύσκολα η ηγεσία του κόμματος, που στην πλειοψηφία της εκφράζεται υπέρ της συνέχισης του κυβερνητικού συνασπισμού, θα έπειθε τους συνέδρους για την παραμονή στην κυβέρνηση.

Στους Χριστιανοδημοκράτες ο συμβιβασμός βοηθά κυρίως την πρόεδρο του κόμματος Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ στις προσπάθειές της να επικρατήσει στην ηγεσία του κόμματος. Μέχρι στιγμής δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι σε περίπτωση πρόωρης κατάρρευσης της κυβέρνησης θα ήταν η επόμενη υποψήφια για την καγκελαρία χριστιανικών κομμάτων.

Το δε CSU καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε στις δημοτικές εκλογές στη Βαυαρία τον Μάρτιο τουλάχιστον να διατηρήσει τα ποσοστά του μετά τις μεγάλες απώλειες που σημείωσε πριν ένα χρόνο στις εκλογές για τη βουλή του κρατιδίου. Μια πρόωρη παραίτηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ενδεχομένως να κατάστρεφε αυτές τις προσπάθειες.

Το πράσινο φάντασμα

Σταθερά ψηλά στις δημοσκοπήσεις οι ΠράσινοιΣταθερά ψηλά στις δημοσκοπήσεις οι Πράσινοι

Και τέλος ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες, ούτε οι Χριστιανοδημοκράτες, ούτε οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές θα ήθελαν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις το SPD θα περιθωριοποιούνταν ακόμη περισσότερο και από δεύτερο θα κινδύνευε να γίνει τέταρτο σε δύναμη κόμμα. Μείωση της εκλογικής δύναμης διαπιστώνονται και στα χριστιανικά κόμματα. Ωφελούμενοι πρόωρων εκλογών θα ήταν οι Πράσινοι, τα ποσοστά των οποίων στις δημοσκοπήσεις πλησιάζουν κατά διαστήματα αυτά των χριστιανικών κομμάτων.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Deutsche Welle

Νίκος Σίμος

Ρήξη - ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ