Η Συμφωνία των Πρεσπών εφιάλτης στην ΝΔ

0
6

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια μεγάλη «μαύρη τρύπα» για τη ΝΔ, όσο και να την ξόρκιζε η κυβέρνηση και να έριχνε όλο το ανάθεμα στο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ρόλοι άλλαξαν εδώ και δυο μήνες και όπως ήδη φαίνεται από τις δημόσιες δηλώσεις υπουργών, παρά τις όποιες εσωτερικές αντιδράσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ αποδέχεται τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία αποκαλούσε προδοτική.

Η πιο χαρακτηριστική δήλωση ήταν του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια που σημείωσε με παρρησία ότι η Συμφωνία αν και είναι εθνικά επιζήμια δεν είναι προδοτική και πως ο αναθεωρητισμός των συνθηκών είναι επικίνδυνος για την Ελλάδα σε πολλά επίπεδα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μέλη της κυβέρνησης είναι υποχρεωμένα στις διεθνείς τους επαφές όταν αναφέρονται στη γειτονική χώρα να την προσφωνούν ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Ήδη οι μακεδονομάχοι ψηφοφόροι της, το παραδοσιακό ακροατήριο της ΝΔ που ενοχλείται από τη Συμφωνία των Πρεσπών και είχε σηκώσει τα λάβαρα του πολέμου, αντιδρά, όπως ενοχλούνται αρκετά και πάρα πολλοί γαλάζιοι βουλευτές, όπως έδειξε και η τοποθέτηση του Κώστα Μπογδάνου που αμφισβήτησε την άποψη Ν. Δένδια.

Η πίεση που αναμένεται να δεχθεί η ΝΔ στους νομούς της Μακεδονίας την επόμενη περίοδο θα είναι ιδιαίτερα ισχυρή και θα φανεί τι πρωτοβουλίες θα αναλάβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για να αντιστρέψει την εικόνα που υπάρχει, αν και θεωρείται δύσκολο στοίχημα. Επίσης είναι σαφές ότι θα δοκιμαστεί και η συνοχή της ΚΟ λόγω και της επιθετικής ρητορικής το προηγούμενο διάστημα έναντι της Συμφωνίας.

Επίσης, μετά τον ορισμό του Μαργαρίτη Σχοινά στη θέση του αντιπροέδρου της Κομισιόν που υποστήριζε με θέρμη τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως είναι θετική και δεν αφήνει περιθώρια αλυτρωτισμών και εθνικισμών, θα έχει ενδιαφέρον αν η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός του ζητήσουν να εξηγήσει -σύμφωνα με όσα έλεγε η ΝΔ πριν τις εκλογές- πως ακριβώς η Κομισιόν συνέβαλε στην ανταλλαγή της Συμφωνίας με τη διάσωση των συντάξεων.

Δύσκολη πολιτική εξίσωση για τον Κυρ. Μητσοτάκη που τώρα ως Πρωθυπουργός- και πολύ ορθά διότι το Κράτος έχει συνέχεια- ομνύει στην πιστή τήρηση της Συμφωνίας.

 

ieidiseis.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ