Η τελευταία συνέντευξη του τελευταίου μαυροσκούφη του Άρη (Video)

0
20

Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών. Ημερών μεγάλων, «στο μπόι των ανθρώπων» – και σίγουρα υπερπλήρης αγώνων.

Ο λόγος για τον Χαράλαμπο Ρούπα, τον τελευταίο μαυροσκούφη του Άρη Βελουχιώτη, που πέθανε στις 30 Μάη σε ηλικία 95 ετών. Γεννημένος στο Αίγιο στις 25 Ιανουαρίου του 1924, υπήρξε ο μικρότερος από τους μαυροσκούφηδες του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, απ’ τους πιο έμπιστούς του και κρυπτογράφος των μηνυμάτων του.

Αγωνίστηκε μέχρι τελευταία στιγμή μαζί του κι αργότερα, για δεκαεπτάμιση χρόνια ακολούθησε κι αυτός, όπως και χιλιάδες άλλοι αγωνιστές, τη μοίρα που τους προδιέγραψε η ήττα: φυλακές Πάτρας, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας, Αβέρωφ, Καλαμίου. Όταν απελευθερώθηκε, το 1964, ρίχτηκε και πάλι στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερία. Αγωνίστηκε επίσης για να δοθούν αποζημιώσεις στους ομήρους των γερμανικών στρατοπέδων της περιόδου του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Το 2014 ο Χαράλαμπος Ρούπας είχε συμμετάσχει σε εκδήλωση της Εργατικής Λέσχης Καλλιθέας με θέμα «70 χρόνια από τον Δεκέμβρη του ’44, Βάρκιζα Τέλος». Μαζί με τη συναγωνίστρια και σύζυγό του, Ασπασία, είχε αναφερθεί στις εμπειρίες του από τους αγώνες τόσων ετών.

Η εκδήλωση είχε μαγνητοσκοπηθεί και το βίντεο, που στο εξής αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο, βρίσκεται διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

Η Εργατική Λέσχη Καλλιθέας, αποχαιρετώντας τον Χαράλαμπο Ρούπα, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ως Εργατική Λέσχη Καλλιθέας είχαμε τη σπάνια τιμή να δεχτεί ο Χαράλαμπος Ρούπας να παραβρεθεί σε εκδήλωσή μας για την αντιφασιστική αντίσταση ως βασικός ομιλητής. Είχαμε την τιμή και τη χαρά να κουβεντιάσουμε μαζί του και μαζί με τη συναγωνίστριά του και σύζυγό του, Ασπασία, για τις εμπειρίες τους τις οποίες μας εξιστόρησαν με πάθος.

Εμπειρίες που κάνουν τον κόσμο μας πιο πλούσιο, ακόμα κι όταν οι άνθρωποι σαν τον Χαράλαμπο Ρούπα φεύγουν από κοντά μας. Θα συνεχίζουν πάντα να μας εμπνέουν με την αγωνιστική τους τιμιότητα και την αποφασιστικότητά τους να αγωνίζονται μέχρι την τελευταία τους στιγμή.

Ως Εργατική Λέσχη Καλλιθέας εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στη σύζυγο του Χαράλαμπου Ρούπα, Ασπασία, στην κόρη τους Παναγιώτα και στην εγγονή τους Αναστασία-Δανάη. Χαράλαμπος Ρούπας: αθάνατος!».

topontiki.gr

Νίκος Σίμος

Ρήξη και ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ