Η Τουρκική οικονομική κρίση

0
146

Γράφει ο Νικόλας Λάος *

Η τρέχουσα κρίση στην Τουρκία έχει χαρακτήρα διόρθωσης δομικών προβλημάτων και όχι διάλυσης της χώρας.

Η Τουρκία παραμένει γεωπολιτικώς στη θέση την οποία, μεταξύ άλλων, της είχε αναγνωρίσει ο Μπρζεζίνσκι: είναι η μείζων γεωπολιτική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει ισχυρότατες οικονομικές και στρατιωτικές συμμαχίες με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Η τρέχουσα κρίση στην Τουρκία οφείλεται κυρίως στους εξής λόγους: (1) ανάγκη να διορθωθεί η μακροοικονομική της κατάσταση λόγω μεγάλου εξωτερικού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ (βλέπε πίνακα εν συνεχεία), (2) ανάγκη να εξομαλυνθεί η αναταραχή-επιβράδυνση που προκάλεσε στην εισροή ξένου κεφαλαίου η πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του καθεστώτος Ερντογάν, (3) ανάγκη να εξομαλυνθεί και να καθιερωθεί η ταυτότητα του νέου τουρκικού καθεστώτος ως ενός υβριδικού νεοοθωμανικού-ισλαμικού-κεμαλικού συστήματος, και (4) ανάγκη να σταθεροποιηθεί και να ‘εξυγιανθεί’ η σχέση και η πολιτική της Τουρκίας προς τη Συρία, το Ιράκ και τους Κούρδους.

Σε μία μεγάλη δύναμη, όπως η Τουρκία, μια οικονομική κρίση όπως αυτή που συμβαίνει τώρα στην Τουρκία έχει περισσότερο διορθωτικό χαρακτήρα παρά απειλεί το status της μεγάλης δύναμης, που συνεχίζει να απολαμβάνει η Τουρκία.
Επίσης, σε σχέση με το Ισραήλ, ας έχουμε πάντοτε κατά νου ότι η Τουρκία συνδέεται με το Ισραήλ τόσο μέσω στρατηγικών συμφωνιών συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών των δύο αυτών χωρών όσο και μέσω της τουρκοεβραϊκής οικονομικής ελίτ.

Ο δε πολύς Χένρι Κίσιντζερ, μέσω της εταιρείας του, είναι από δεκατίες αμειβόμενος αρχιλομπίστας της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον Ντι Σι. Στον κάτωθι πίνακα, βλέπετε τη σχέση Εξωτερικού Χρέους Προς ΑΕΠ της Τουρκίας και ορισμένων άλλων χωρών (με την αύξηση των χρηματοοικονομικών εισροών εκ νέου, θα διορθωθεί):

 

* Ο κ Νικόλας Λάος είναι Δρ Φιλοσοφίας  και Διευθύνων Σύμβουλος της Fraternitas Serpentis et Columbae Ltd (F.S.C.)

Νίκος Σίμος

Ρήξη - ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ