Η ωμή αλήθεια του Γ. Παπανδρέου για τον Δεκέμβρη του ’44

0
51
pasatempo.wordpress.com

Το 1948 ο Εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα εξακολουθούσε και στην Τσεχοσλοβακία η κυβέρνηση Συνασπισμού που είχε προέλθει από τις εκλογές του 1946 με επικεφαλής τον κομμουνιστή πρωθυπουργό καταλάμβανε την εξουσία και την μετέτρεπε σε Λαϊκή Δημοκρατία. Ο Γεώργιος Βλάχος στην Καθημερινή στις 29 Φεβρουαρίου, ημέρα Κυριακή, έγραψε ένα άρθρο που συνέκρινε την Ελλάδα του ’44 και την κυβέρνηση Παπανδρέου με την Τσεχοσλοβακία του ’48 και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο Ύψιστος προφύλαξε τη χώρα με τα Δεκεμβριανά και την επικράτηση των κυβερνητικών δυνάμεων.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου βρήκε την ευκαιρία και έστειλε επιστολή στην εφημερίδα με την οποία εξηγούσε ότι την Ελλάδα δεν την έσωσε ο Ύψιστος, όπως θεωρούσε ο Βλάχος, αλλά ο ίδιος. Είναι απορίας άξιο όπως αυτή η επιστολή που σοκάρει με την ωμή αλήθεια δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς από τους ιστορικούς. Σε αυτήν ο Παπανδρέου, ουσιαστικά, παραδέχεται ότι ο Δεκέμβρης ήταν προσχεδιασμένος από τον ίδιο και τους Άγγλους. Σε κάποιο σημείο αναφέρεται στις παραχωρήσεις που τον κατηγορούσαν πολλοί ότι έκανε στο ΚΚΕ και με απόλυτη ειλικρίνεια απαντά: «Τους τα επαίρναμεν όλα…», ενώ στόχος των Αγγλων και των Ελλήνων κυβερνητικών εκπροσώπων ήταν «η συντριβή της κομμουνιστικής Τυραννίας». Προς επίρρωση μάλιστα των απόψεών του αναφέρει: «Όλαι οι άλλοι παραχωρήσεις μου προς το ΚΚΕ… ήσαν εντελώς δευτερεύουσαι και άνευ ουσιαστικής αξίας».

Αξίζει τον κόπο να διαβαστεί αυτή η επιστολή με την ανάλογη προσοχή. Αλλωστε ο γέρος Παπανδρέου κατείχε καλά την τέχνη του λόγου. Εδώ αποδεικνύεται ότι κατείχε επίσης και την τέχνη της δολοπλοκίας!

Η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του 1944
Οδόφραγμα σε συνοικία της Αθήνας
Ο απεσταμένος της ΕΣΣΔ συνταγματάρχης Ποπόφ συζητά στο σαλόνι της Μεγάλης Βρετανίας με ελληνοαμερικανούς δημοσιογράφους
pasatempo.wordpress.com
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ