Η Google μετατρέπει δημοφιλή υπηρεσία της σε μηχανή είσπραξης μετρητών

0
7

Η Google μετατρέψει άλλη μια δημοφιλή υπηρεσία του ιστότοπου της σε μια μεγάλη μηχανή είσπραξης μετρητών.

Οι Χάρτες Google (Google Maps) αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής για περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο άτομα, που το χρησιμοποιούν για να μετακινηθούν, να εξερευνήσουν νέες πόλεις ή να βρουν ένα νέο εστιατόριο. Η υπηρεσία ήταν ως επί το πλείστον δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις, καθώς ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια.

Συνεντεύξεις με τα στελέχη και τους πελάτες της Google δείχνουν ότι αυτό αλλάζει, καθώς ο γίγαντας του Διαδικτύου αυξάνει τους τρόπους με τους οποίους οι διαφημιζόμενοι μπορούν να προσεγγίσουν τους χρήστες των Χαρτών, ενώ παράλληλα αυξάνουν τις τιμές για ορισμένες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την υποκείμενη τεχνολογία. Η εφαρμογή εμφανίζει τακτικά διαφημιστικές τοποθεσίες και εμφανίζει επιπλέον καταγεγραμμένες λίστες όταν οι άνθρωποι αναζητούν κοντινούς σταθμούς βενζίνης, καφετέριες ή άλλες επιχειρήσεις.

Το εργαλείο της αναζήτησης εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά κερδοφόρο και αναπτυσσόμενο για την εταιρεία, αλλά δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν πλέον μέσω της Amazon.com Inc. Και στις κινητές συσκευές, η Google έχει ήδη γεμίσει την κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης με τις διαφημίσεις της, αφήνοντας λιγότερο διαφημιστικό χώρο. Συγκριτικά, οι Χάρτες φαίνεται να είναι μια νέα περιοχή για τους διαφημιζόμενους της Google, από όπου μπορούν να ξεκινήσουν να αντλούν δολάρια από ένα γιγάντιο, ανεκμετάλλευτο πηγάδι δεδομένων.

Η εταιρεία στοιχηματίζει ότι η προσθήκη περισσότερων δεδομένων σχετικά με τα μέρη και τις επιχειρήσεις στους Χάρτες θα οδηγήσει τους ανθρώπους να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην υπηρεσία. Καθώς οι χρήστες περιμένουν περισσότερα από τους Χάρτες, η Google έχει επιπλέον χώρο για να εισαγάγει περισσότερες διαφημίσεις.

Η δυνατότητα της Google να βγάζει χρήματα από τους Χάρτες υπερβαίνει τις διαφημίσεις. Χρεώνει εδώ και καιρό άλλες εταιρείες για το δικαίωμα να δημιουργήσουν τους δικούς τους χάρτες χρησιμοποιώντας την υποκείμενη τεχνολογία της Google. Ολόκληρες κατηγορίες επιχειρήσεων εμφανίστηκαν σε αυτήν την πλατφόρμα, αλλά μέχρι πρόσφατα η Google δεν επικεντρώθηκε ποτέ στο να κερδίσει πολλά χρήματα από αυτήν.

Από το newsroom του economico.gr

Νίκος Σίμος

Ρήξη - ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ