Θέμα Ασφαλιστικού θέτει το ΔΝΤ που βλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

0
11
Πηγή: Associated Press

Μείωση των κρατικών δαπανών για συντάξεις και περίθαλψη συστήνει το ΔΝΤ στην ΕΕ μέσω της έκθεσης για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης που παρουσιάστηκε σήμερα Τρίτη στις Βρυξέλλες από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Ταμείου Πολ Τόμσεν.

Επί της ουσίας, το ΔΝΤ θέτει και πάλι θέμα ανοίγματος του Ασφαλιστικού και επικρίνει τις κυβερνήσεις στην ΕΕ διότι δεν εκμεταλλεύονται τις συνθήκες για να μειώσουν τα χρέη και να εφαρμόσουν αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει πως «με τις οικονομικές προοπτικές να συνεχίζουν να βελτιώνονται βραχυπρόθεσμα, αλλά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές να είναι λιγότερο λαμπρές, οι φορείς χάραξης της πολιτικής θα πρέπει να αδράξουν τη στιγμή για να ξαναδημιουργήσουν περιθώριο για δημοσιονομικούς χειρισμούς και να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενισχύσουν τη δυνητική ανάπτυξη».

Προσθέτει ότι «οι αυτόματοι σταθεροποιητές και τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πάλι, εάν υλοποιηθούν οι καθοδικοί κίνδυνοι. Επίσης, η σταθεροποίηση και η μείωση του δημόσιου χρέους θα βοηθήσει τις οικονομίες να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις πιέσεις από τις αυξημένες δαπάνες για συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη». Το ΔΝΤ προβλέπει ότι στην Ευρωζώνη η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,3% το 2018 από το 2,4% το 2017 και θα πέσει στο 2% το 2019.

Για την Ελλάδα προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2018 θα είναι στο 2% και θα υποχωρήσει στο 1,8% το 2019. Η ανεργία θα κυμαίνεται στο 20% και το χρέος θα ανέλθει στο 191,3% του ΑΕΠ το 2018 και στο 181,8% το 2019. Η έκθεση καταγράφει αρνητική καθαρή επενδυτική θέση σε σχέση με το εξωτερικό ισοζύγιο συναλλαγών. Αναφέρει ακόμα πως «το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία έχει μειωθεί κατά 10% ή περισσότερο σε σχέση με το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ πριν από την κρίση».

902.gr

Νίκος Σίμος

Ρήξη και ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ