Θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής: Μπαράζ διαπραγματεύσεων για την Τουρκία και το κείμενο συμπερασμάτων

0
6

Διαστάσεις θρίλερ παίρνουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, στην ατζέντα της οποίας συμπεριλαμβάνεται και το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για την αποσταθεροποιητική στάση της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καθώς πλησιάζει η ώρα για το δείπνο (στις 21:30, ώρα Ελλάδας), όπου θα τεθεί το ζήτημα της Τουρκίας, πηγές της ελληνικής αποστολής σημείωσαν ότι «θα εργαστούμε για να βελτιώσουμε το προσχέδιο των συμπερασμάτων. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα και σήμερα χώρες που δεν θέλουν καθόλου κυρώσεις για την Τουρκία. Για μας διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Reuters, στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου προβλέπονται κυρώσεις κατά Τούρκων πολιτών και εταιρειών και όχι συνολικά κατά της Τουρκίας, ενώ τυχόν σοβαρότερες κυρώσεις αναβάλλονται σε πρώτη φάση για τον Μάρτιο.

Τα στρατόπεδα

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ είναι χωρισμένοι σε στρατόπεδα στο θέμα της Τουρκίας, καθώς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, Γερμανοί, Ισπανοί και Ιταλοί δεν φαίνονται πρόθυμοι να υιοθετήσει η ΕΕ σκληρή γραμμή με κυρώσεις στην Τουρκία, ενώ Μάλτα και Ουγγαρία αναμένεται να συνταχθούν με αυτή την άποψη.
Από την άλλη πλευράμ Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρος, Αυστρία και ενδεχομένως το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Ολλανδία και οι Βαλτικές Χώρες αναμένεται να ταχθούν υπέρ των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ενώ κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα της Τουρκίας μπορεί να παραπεμφθεί σε νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, τον Φεβρουάριο.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Στο δείπνο των «27», ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τους εταίρους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην περάσουν κάτω από τον πήχη που έβαλαν οι ίδιοι τον περασμένο Οκτώβριο. Εξάλλου, αυτό το μήνυμα είχε στείλει προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, το μεσημέρι, ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης  είπε ότι «εδώ πέρα το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες και ορίσαμε από κοινού ότι η ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα λοιπόν θα φανεί εάν πραγματικά, ως Ευρώπη, είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά που εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. Pacta sunt servanda»
topontiki.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ