Ιδεολογικά τα κίνητρα της επίθεσης στο Αμβούργο;

0
7

Ο ύποπτος της χθεσινής επίθεσης σε σούπερ μάρκετ ήταν γνωστός στις αρχές ως ισλαμιστής και ως άτομο με ψυχικά προβλήματα. Το πιθανότερο είναι ότι έδρασε μεμονωμένα.

Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τον 26χρονο Άραβα, ο οποίος επιτέθηκε αργά χθες το μεσημέρι σε πελάτες σούπερ μάρκετ στη συνοικία Μπάρμπεκ στο Αμβούργο, σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας επτά. Ο ύποπτος εισέβαλε στο κατάστημα κρατώντας μεγάλο μαχαίρι κουζίνας και άρχισε να επιτίθεται στους πελάτες. Στη συνέχεια βγήκε στο δρόμο και άρχισε να μαχαιρώνει περαστικούς. Αυτόπτες μάρτυρες, κατάφεραν ωστόσο να τον ακινητοποιήσουν και να τον παραδώσουν την αστυνομία.

Σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου του Αμβούργου Άντι Γκρότε, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ο ύποπτος της  επίθεσης γεννήθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ότι πιθανώς είναι Παλαιστίνιος.

Πριν έρθει το 2015 στη Γερμανία ο ύποπτος είχε περάσει και από άλλα ευρωπαϊκά κράτη (Ισπανία, Νορβηγία). Το Νοέμβριο 2016 η αίτηση ασύλου του 26χρονου απορρίφθηκε και θα έπρεπε κανονικά να εγκαταλείψει τη χώρα. Το γεγονός ότι δεν απελάθηκε οφείλεται, σύμφωνα με τον κ. Γκρότε, στο γεγονός ότι έλειπαν τα αναγκαία έγγραφα ταυτοποίησης του. Πρόσφατα όμως η Παλαιστινιακή Διπλωματική Αποστολή στη Γερμανία τον είχε αναγνωρίσει ως Παλαιστίνιο και είχε υποσχεθεί ότι θα εκδώσει τα σχετικά ταξιδιωτικά έγγραφα. Στο μεταξύ όμως προηγήθηκε η χθεσινή επίθεση που οδήγησε στο θάνατο ενός ανθρώπου και στον τραυματισμό άλλων έξι.

Λανθασμένη εκτίμηση των αρχών;

Kriminalstatistik 2016 für Hamburg Andy Grote (picture alliance/dpa/C.Charisius)Α. Γκρότε: Ο ύποπτος θεωρούνταν ισλαμιστής, αλλά όχι τρομοκράτης

Από τα στοιχειά που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής προκύπτει ότι ο φερόμενος ως δράστης έδρασε μόνος του. Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα του, η αστυνομία ερευνά προς κάθε κατεύθυνση. Πάντως ο 26χρονος είχε πέσει στο παρελθόν στην αντίληψη των γερμανικών αρχών επειδή διατηρούσε επαφές με ισλαμιστικούς κύκλους του Αμβούργου, και συγκεκριμένα με Σαλαφιστές.

Για αυτό το λόγο το όνομα του είχε συμπεριληφθεί σε κατάλογο 800 περίπου ατόμων που χαρακτηρίζονταν στο Αμβούργο ως ισλαμιστές. Όπως όμως τονίστηκε στη συνέντευξη τύπου, ο ύποπτος δεν θεωρούνταν επικίνδυνος τζιχαντιστής ικανός να διπράξει τρομοκρατική ενέργεια. Η εντύπωση που είχαν σχηματίσει πριν μερικούς μήνες υπάλληλοι της αστυνομίας και της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, οι οποίοι είχαν έρθει σε επαφή μαζί του ήταν ό,τι πρόκειται για άτομο με «ψυχική αστάθεια». Εκτός αυτού υπάρχουν, σύμφωνα με την αστυνομία, ενδείξεις ότι είναι χρήστης ναρκωτικών.

Μεμονωμένος δράστης

Deutschland Hamburg Razzia in Flüchtlingsunterkunft nach Messerattacke (picture-alliance/dpa/B. Marks)Δεν βρέθηκαν όπλα στο καταυλισμό προσφύγων που έμενε ο 26χρονος

Αυτό που εξετάζεται τώρα από τις διωκτικές και εισαγγελικές αρχές είναι αν η επίθεση στο σούπερ μαρκετ είχε ιδεολογικά κίνητρα ή αν έγινε σε κατάσταση αμόκ. Πάντως το μαχαίρι που χρησιμοποίησε ο 26χρονος, το προμηθεύτηκε από ράφι του πολυκαταστήματος. Στις έρευνες της αστυνομίας στο προσφυγικό κατάλυμα όπου διέμενε ο φερόμενος ψς δράστες δεν εντοπίστηκαν όπλα. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία οι γερμανικές αρχές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μεμονωμένο δράστη και όχι για επίθεση κατ’ εντολή μιας ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης.

  ΠΗΓΗ:Deutsche Welle  /Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ