Ισπανία: Κόλαφος το Ανώτατο Δικαστήριο – Κατά της χρήσης διαβατηρίων εμβολιασμού Covid 19 για την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους

0
38

Είναι η πρώτη φορά που ένα ανώτατο δικαστήριο ευρωπαϊκού κράτους μέλους αμφισβητεί τη χρήση διαβατηρίων εμβολιασμού στο εσωτερικό της χώρας

Κατά της χρήσης των διαβατηρίων εμβολιασμού Covid για την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους (μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, στην πρώτη σχετική δικαστική διαμάχη στην Ευρώπη.
Αν και δεν είναι το πρώτο ισπανικό δικαστήριο που τάσσεται κατά των διαβατηρίων εμβολίου, αλλά είναι το πιο σημαντικό.
Μέχρι στιγμής, μόνο πέντε από τις 17 αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας – τα Κανάρια Νησιά, η Θέουτα και η Μελίλια, η Ανδαλουσία, η Κανταβρία και η Γαλικία – έχουν προτείνει τη χρήση διαβατηρίων εμβολιασμών για τον περιορισμό της πρόσβασης σε δημόσιους χώρους.
Και όλα απορρίφθηκαν από τους τοπικούς δικαστές.

Τι είναι το green pass

Το Green Pass της ΕΕ είναι ένα έγγραφο με κώδικα QR που μπορεί να εκδοθεί σε έναν ταξιδιώτη τόσο σε έντυπη όσο και σε ψηφιακή μορφή.

Με το green pass αποδεικνύεται ότι ο κάτοχος είτε έχει λάβει ένα από τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (BioNTech-Pfizer, Moderna, AztraZeneca και Johnson & Johnson), είτε έχει βρεθεί αρνητικός για Covid-19 τις τελευταίες 48 ώρες, είτε έχει μολυνθεί με Covid τους τελευταίους έξι μήνες και ως εκ τούτου έχει φυσική ανοσία.
Πολλές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν επίσης τα έγγραφα για να περιορίσουν την πρόσβαση των μη εμβολιασμένων πολιτών σε δημόσιους χώρους και υπηρεσίες.
Μέχρι στιγμής, όμως, Ισπανοί δικαστές έχουν αμφισβητήσει αυτήν την τάση, με την αιτιολογία ότι θα παραβίαζε ορισμένα συνταγματικά αναγνωρισμένα ατομικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη σωματική ακεραιότητα και την ιδιωτικότητα, ενώ θα είχε επίσης περιορισμένο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία.
Τα Ανώτατα Δικαστήρια της Ανδαλουσίας και της Θέουτα – Μελίλια δήλωσαν ότι τα μέτρα οδηγούν σε διακρίσεις.Οι πιέσεις από τους οικονομικούς παράγοντες

Οικονομικοί παράγοντες μπορεί επίσης να έπαιξαν ρόλο στην απόφαση των δικαστηρίων.
Ο τομέας της φιλοξενίας της Ισπανίας δημιουργεί ένα τεράστιο παραγόμενο προϊόν στη χώρα αλλά και έναν τεράστιο αριθμό θέσεων εργασίας, ειδικά κατά τη διάρκεια της αιχμής της τουριστικής περιόδου (δηλαδή, αυτή τη στιγμή).
Ο τομέας έχει ήδη περάσει από το τρίμηνο του εθνικού lockdown του περασμένου έτους καθώς και από σποραδικούς περιφερειακούς αποκλεισμούς.
Ακόμη και με την εισαγωγή των διαβατηρίων εμβολιασμού, οι επισκέπτες του εξωτερικού συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί.
Έτσι, όπως συνέβη πέρυσι, η εγχώρια ζήτηση είναι αυτή που κρατάει πολλές επιχειρήσεις ζωντανές.
Και ο περιορισμός αυτής της ζήτησης είναι πιθανό να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα.

Συνταγματικές συγκρούσεις

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Ισπανίας και οι περιφερειακές αρχές συγκρούονται με τη δικαιοσύνη για τη διαχείριση της κρίσης δημόσιας υγείας.
Από τότε που η Ισπανία έληξε την κατάσταση συναγερμού στις 9 Μαΐου, τα ανώτατα δικαστήρια στην περιοχή της Βαλένθια, των Βαλεαρίδων, της Καταλονίας, των Κανάριων Νησιών και άλλων μερών της Ισπανίας απέτρεψαν τις περιφερειακές αρχές να εφαρμόσουν μια σειρά περιορισμών κατά της Covid, με το σκεπτικό ότι είναι αντισυνταγματικές και παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα όταν δεν υπάρχει πλέον κατάσταση συναγερμού.
Στη συνέχεια, στις 14 Ιουλίου, το ανώτατο δικαστικό όργανο της Ισπανίας, το Συνταγματικό Δικαστήριο, έκρινε ότι η κατάσταση συναγερμού της Ισπανίας για τον κορωνοϊό ήταν αντισυνταγματική.
Η κυβέρνηση, υπερασπίστηκε των αποφάσεών της, αλλά δεν δικαιολόγησε γιατί δεν κήρυξε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης έπειτα από κοινοβουλευτική έγκριση.

Το σκεπτικό της απόφασης για τα green pass

Στην απόφασή του στις 18 Αυγούστου, κατά της χρήσης του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid για χορήγηση ή άρνηση πρόσβασης σε χώρους νυχτερινής διασκέδασης, το Ανώτατο Δικαστήριο δήλωσε ότι δεν υπάρχει αρκετή «ουσιαστική αιτιολόγηση» για την απαίτηση κάρτας υγείας, βλέποντας το περισσότερο ως “προληπτικό μέτρο” και όχι ως απαραίτητη ενέργεια.
Αντ ‘αυτού, ανέφερε ότι το μέτρο “επηρεάζει περιοριστικά βασικά στοιχεία της ελευθερίας κυκλοφορίας και του δικαιώματος συνάθροισης”.
Είναι ενδιαφέρον ότι το Ανώτατο Δικαστήριο είπε επίσης ότι η χρήση διαβατηρίων εμβολίου για τον έλεγχο της πρόσβασης σε δημόσιους χώρους και υπηρεσίες μπορεί να μην βοηθήσει καν στην πρόληψη λοιμώξεων.
Στην πραγματικότητα, μπορεί να την επιδεινώσει, δεδομένου ότι πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν μολυνθεί προηγουμένως με Covid-19 μπορούν ακόμα να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό.
Ως εκ τούτου, η εφαρμογή ενός συστήματος διαβατηρίων εμβολίου δεν προστατεύει άλλους από τη μόλυνση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποκτούν πρόσβαση σε δημόσιο χώρο παρουσιάζοντας αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής PCR.
Ένα τέτοιο έγγραφο, είπε το δικαστήριο, «αποδεικνύει μόνο ότι τη στιγμή της δοκιμής αυτά τα άτομα δεν έφεραν ενεργά τον ιό».

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Είκοσι δύο από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ απαιτούν ήδη green pass ή παρόμοια διαβατήρια υγείας για όποιον θέλει να εισέλθει σε εστιατόρια, μπαρ, μουσεία, βιβλιοθήκες και άλλους δημόσιους χώρους.
Στη Γαλλία απαγορεύεται η είσοδος σε άτομα χωρίς green pass, εκτός από τις εξωτερικές βεράντες των καφέ, μπαρ και εστιατορίων.
Δεν τους επιτρέπεται καν η είσοδος στα νοσοκομεία, εκτός από τις επείγουσες περιπτώσεις.
Μέχρι το τέλος Αυγούστου πολλοί εργαζόμενοι που υπηρετούν το δημόσιο πρέπει να εμβολιαστούν.
Το εμβόλιο θα καταστεί επίσης υποχρεωτικό για όλους τους Γάλλους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Η αντίθεση μεταξύ των διστακτικών έναντι των εμβολίων παραμένει σφοδρή.
Για έκτο συνεχόμενο Σάββατο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν για τους όλο και πιο κατασταλτικούς νόμους της κυβέρνησης
Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Ιταλία, την Ελλάδα και τη Γερμανία.

www.bankingnews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ