Ισχνότατος ο απολογισμός 6 μηνών προεδρίας Τραμπ

0
6

Η σκιά της πιθανολογούμενης ρωσικής εμπλοκής στην προεκλογική εκστρατεία φέρνει τον Τραμπ σε θέση άμυνας. Οι προεκλογικές υποσχέσεις σε αναμονή ενώ σε οικογενειακή υπόθεση έχει μετατραπεί η διακυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η προεδρία Τραμπ δεν μοιάζει με καμιά άλλη στην ιστορία της χώρας. Αυτούς τους έξι μήνες που ασκεί τα καθήκοντά του ο ρεπουμπλικάνος πολιτικός έφερε τα πάνω κάτω στη Ουάσιγκτον. Κάθε μέρα είναι μια διαφορετική μέρα, με δηλώσεις που παραξενεύουν, με γεγονότα που προκαλούν οργή στη διεθνή κοινότητα. Μόνο ο ίδιος φαίνεται να είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τον εαυτό του. “Καμιά άλλη κυβέρνηση δεν είχε τόσο νωρίς τόσες πολλές επιτυχίες όσο η δική μας” δήλωσε πρόσφατα.

Δύο από τιςπολλέςπροεκλογικές υποσχέσεις

Σε οικογενειακή υπόθεση έχει μετατραπεί η διακυβέρνηση της χώραςΣε οικογενειακή υπόθεση έχει μετατραπεί η διακυβέρνηση της χώρας

Η εικόνα όμως είναι πολύ διαφορετική. Για παράδειγμα, οι συνεχείς αποκαλύψεις για συναντήσεις που ισχυροποιούν υποψίες για παρέμβαση των Ρώσων στον προεκλογικό αγώνα, τον έχουν πολιτικά παραλύσει. Κάθε φορά είναι αναγκασμένος να υπερασπιστεί τον εαυτό του και το στενό του περιβάλλον, να διαψεύσει, να αποπροσανατολίσει. Είναι ενδεικτικό ότι ο γιος του Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα σε επιτροπή της Γερουσίας για συναντήσεις του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας με ρώσους αξιωματούχους.

Από τις μεγαλόστομες προεκλογικές υποσχέσεις του ο αμερικανός πρόεδρος κατάφερε να υλοποιήσει μόνο δύο. Διόρισε τον υπερσυντηρητικό Νιλ Γκόρτατς στο Ανώτατο Δικαστήριο, μια απόφαση με μεγάλη πολιτική σημασία και εξήγγειλε ότι θα αποσύρει τη χώρα του από τη Παγκόσμια Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα. “Προκειμένου να υλοποιήσω το καθήκον μου να προστατεύσω τη χώρα και τους Αμερικανούς, οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα” δήλωσε πριν τη συνάντηση της G20 στο Αμβούργο.

Κάτω από το 40% το ποσοστό δημοτικότητάς του

Αυτή η φωτoγραφία - και περισσότερο όσα είπε στην κυρία Μακρόν - σχολιάστηκαν έντονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσηςΑυτή η φωτoγραφία – και περισσότερο όσα είπε στην κυρία Μακρόν – σχολιάστηκαν έντονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σε ό,τι αφορά όμως το Obamacare, το σχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση του προκατόχου του Μπάρακ Ομπάμα, ο Τραμπ απέτυχε παταγωδώς για άλλη μια φορά μόλις προχθές. Εναλλακτικές προτάσεις υπήρχαν πολλές, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί δεν ήταν σε θέση να πάρουν αποφάσεις, παρά το γεγονός ότι πολέμησαν επί χρόνια τις προσπάθειες του Ομπάμα στον τομέα της υγείας. Η περίφημη οδηγία απαγόρευσης εισόδου ανθρώπων από ορισμένες μουσουλμανικές χώρες που προκάλεσε τόση αναστάτωση έχει παγώσει. Αμερικανικά δικαστήρια την μπλόκαραν. Και όταν η κυβέρνηση, μετά από προσφυγή της στο Ανώτατο Δικαστήριο, αποφάσισε να την εφαρμόσει, είχε ελάχιστα κοινά σημεία με την αρχική.

Πολιτική πυξίδα του Τραμπ τόσο στην εσωτερική, όσο και την εξωτερική πολιτική είναι το σύνθημα “Πρώτα η Αμερική”. Τέτοια συνθήματα αλλά κι άλλα παρόμοια που δημοσιοποιεί μέσω twitter ηχούν σαν μουσική στα αυτιά ορισμένων οπαδών του. “Αγαπώ τα twitt του”, είπε κάποιος στο CNN. “Όταν ξυπνώ το πρωί δεν κρατιέμαι για να διαβάσω τι λέει. Απευθύνεται στους κανονικούς ανθρώπους”.  Η γλώσσα της στατιστικής άλλα λέει. Τα ποσοστά δημοτικότητάς του είναι κάτω από το 40%, ποτέ άλλοτε τα τελευταία 50 χρόνια δεν ήταν τόσο χαμηλά για ένα πρόεδρο, 6 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

 ΠΗΓΗ:Deutsche Welle /Ειρήνη Αναστασοπούλου / ARD / dpa

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ