Κανονικά η κυκλοφορία, κλειστά σχολεία, Δημόσιο σε Αττική – Καταστροφές σε Κέρκυρα, Ιθάκη, ανησυχία για Εύβοια

0
12

Δεν επιβεβαιώθηκαν οι χειρότερες προγνώσεις για το νυχτερινό πέρασμα του «Μπάλλου» στο Λεκανοπέδιο

 Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία σε όλο το οδικό δίκτυο της Αττικής από τις 06:30 το πρωί, καθώς οι προγνώσεις των μετεωρολόγων και οι εκτιμήσεις του αρμόδιου υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας για ένα ιδιαίτερα δύσκολο βράδυ στο Λεκανοπέδιο λόγω του περάσματος της κακοκαιρίας «Μπάλλος» δεν επιβεβαιώθηκαν.

Άλλωστε οι προγνώσεις αυτές ήταν που έφεραν τον υπουργό κ.Χ.Στυλιανίδη να κάνει λόγο χθες το βράδυ για εξαιρετικά δύσκολες ώρες, ανακοινώνοντας μάλιστα πέρα από το κλείσιμο όλων των σχολείων στην Αττική, και τη μη λειτουργία των υπηρεσιών του Δημοσίου, εκτός εκείνων που θεωρούνται αναγκαίες για την αντιμετώπιση των φαινομένων και των υπηρεσιών των ΟΤΑ.
Σημειώνεται πως βάσει των όσων ανακοινώθηκαν, η Λεωφόρος Κηφισού και η παραλιακή θα έμεναν κλειστές από τη 01:00 τα ξημερώματα έως τις 08:00 το πρωί, ωστόσο λόγω του ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές, αποφασίστηκε να ανοίξουν νωρίτερα όπως και συνέβη, λίγο πριν τις 06:30 το πρωί.

Ισχυρή βροχόπτωση αλλά για λίγο

Αν και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν για ένα πολύ δύσκολο βράδυ με πολύ υψηλά ποσοστά βροχής, τελικά τα χειρότερα δεν επιβεβαιώθηκαν.
Ισχυρή βροχόπτωση υπήρξε, λίγο μετά τις 04:00 τα ξημερώματα, ωστόσο η διάρκεια της ήταν περιορισμένη και δεν προκάλεσε τελικά προβλήματα.
Πάντως, τόσο η αστυνομία όσο και η πυροσβεστική ήταν σε κατάσταση αυξημένο συναγερμού όλο το βράδυ.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπήρξε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στην Αττική, καθώς ειδοποιήθηκαν περισσότερο για διακοπές ρεύματος, οι οποίες ωστόσο και αυτές αντιμετωπίστηκαν.

1.424 κλήσεις για άντληση υδάτων και μεταφορές ατόμων

Συνολικά από χθες το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε συνολικά 1.424 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο, κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.
Όσον αφορά την Αττική, συνολικά από χθες Πέμπτη 14/10 το πρωί, όταν και άρχισε η κακοκαιρία, η Πυροσβεστική έλαβε 779 κλήσεις.
Οι 668 εξ αυτών αφορούσαν αντλήσεις υδάτων από οικίες, κτίρια-γραφεία κλπ, οι 41 κοπές δέντρων και φθορές αντικειμένων, 23 κλήσεις αφορούσαν μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία είτε από ΙΧ είτε από οικίες που κινδύνευαν ενώ 42 κλήσεις που έλαβαν ήταν για απεγκλωβισμούς ατόμων από ανελκυστήρες λόγω πιθανής διακοπής ρεύματος που συνέβη στις περιοχές της Αττικήςι, ενώ οι 5 για αφαιρέσεις αντικειμένων.
Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική όλη τη νύχτα τα συνεργεία με αντλίες έκαναν ενέργειες, ώστε να απαντλήσουν επί της ουσίας τα ύδατα.
Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Αττικής παραμένουν σε γενική επιφυλακή, ενώ συνδρομή παρέχει η Περιφέρεια Αττικής με μηχανήματα έργου, ο Ελληνικός Στρατός με 5 συνεργεία για άντληση υδάτων καθώς και μηχανήματα έργου.

Λέκκας: Στην Αττική έπεσαν 30 εκατομμύρια τόνοι νερού – Πρωτόγνωρα φαινόμενα

Τη θέση πως στην Αττική έπεσαν 30 εκατομμύρια τόνοι νερού κατά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μπάλλος» διατύπωσε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
«Στην Αττική, στη λεκάνη του Κηφισού που αρχίζει από το Κρυονέρι, τις Αχαρνές και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου, έπεσαν χθες 30 εκατ. τόνοι νερού.
Πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα.
Είναι πρωτόγνωρα τα φαινόμενα, αναλωνόμαστε στο ποιος φταίει ποιος όχι, και εκεί εξαντλείται η δυναμική μας…
Είμαστε σε νέα φάση, σε φάση κλιματικής κρίσης, χρειάζονται νέες δομές» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Λέκκας.

Κλιματική κρίση, όχι κλιματική αλλαγή

«Υπάρχει κλιματική κρίση όχι κλιματική αλλαγή.
Θα υπάρχουν συχνότερα τέτοια φαινόμενα, ευρύτερα στο μεσογειακό χώρο, είναι ο ομφάλιος λώρος του κλίματος στον πλανήτη μας πολύ ευαίσθητος χώρος.
Θα έχουμε συχνότερα και μεγαλύτερα φαινόμενα σε περιοχές που δεν αναμένεται να τα έχουμε, και θα έχουμε σύνθετες κρίσεις και κινδύνους, δηλαδή ο ένας θα ακολουθεί τον άλλο ή θα εκδηλώνονται ταυτόχρονα» υποστήριξε ο κ.Λέκκας.
«Με αυτή τη λογική πρέπει να σχεδιάζουμε: πολλαπλοί κίνδυνοι – πολλαπλές κρίσεις.
Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που ούτε καν φανταζόμαστε» προειδοποίησε ο κ.Λέκκας, ο οποίος αναφέρθηκε και στην Ιθάκη, υποστηρίζοντας πως το νησί υπέστη σημαντικότατες ζημιές από τον Ιανό.
«Ορισμένα έργα πρόλαβαν να γίνουν ορισμένα όχι.
Είναι δύσκολο να γίνουν, γιατί έχουμε συνεχείς κατολισθήσεις, και όχι μόνο στην Ιθάκη, σε πολλούς μικρούς δήμους» τόνισε ο κ.Λέκκας.

Πνίγηκε η Κέρκυρα

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το μεγαλύτερο θέμα εντοπίστηκε σε Κέρκυρα και Ιθάκη.
Συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει δεχθεί 595 κλήσεις.
Οι 495 κλήσεις αφορούσαν την Κέρκυρα κυρίως για αντλήσεις υδάτων ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 69 διασώσεις – μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, 8 κοπές δέντρων και πλήθος αντλήσεων υδάτων οι οποίες είναι σε εξέλιξη.
Στο νησί έχει μεταβεί Ε/Π του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. και 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα από την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και η 5η Ε.Μ.Α.Κ. Ιωαννίνων.
Η κατάσταση στην Κέρκυρα είναι πολύ δύσκολη καθώς το νησί κόπηκε στα δύο, καθώς πλημμύρισε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου.
Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν κατολισθήσεις, έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, υλικές ζημιές σε κτήρια, αλλά και ακυρώσεις πτήσεων καθώς 7 αεροπλάνα δεν κατάφεραν να προσγειωθούν χθες, λόγω της κακοκαιρίας.
Δύσκολη όμως ήταν η κατάσταση και στην Ιθάκη και στην Κεφαλονιά.

Διαλύθηκε η Ιθάκη

Για τεράστιες καταστροφές στην Ιθάκη έκανε λόγο ο δήμαρχος του νησιού, Δ. Στανίτσας.
«Η κακοκαιρία διέλυσε την Ιθάκη.
Καταγράψαμε το μεγαλύτερο ποσοστό βροχόπτωσης σε όλη την Ελλάδα.
Σπάσαμε τα μουράγια στην παραλία για να φύγει το νερό στη θάλασσα.
Τώρα δε βρέχει.
Συνεργεία έχουν βγει στους δρόμους για να καθαρίσουν ό,τι μπορούν.
Οι πυροσβέστες, λιμενικοί, αστυνομικοί, εθελοντές, έκαναν ό,τι καλύτερα μπορούσαν.
Έχουμε ρεύμα και τηλέφωνα.
Αλλά οι ζημιές είναι πολύ μεγαλύτερες από τις ζημιές που είχαμε πάθει με τον Ιανό.
Κατέβηκε όλο το βουνό, ερχόταν νερό από όλες τις μεριές.
Υπάρχει λάσπη παντού.
Αν δεν είχαμε σπάσει τα πεζοδρόμια και τα μουράγια θα είχαμε χάσει κόσμο.
Δεν έχουμε αέρα.
Εχτές επικοινώνησα με τον κ. Πέτσα και ζήτησα να κηρυχθεί η Ιθάκη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Αυτή τη στιγμή έχει ηρεμήσει η κατάσταση» είπε ο κ.Στανίτσας.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Πυροσβεστική δέχθηκε 60 κλήσεις στην περιοχή Βαθύ στην Ιθάκη εκ των οποίων 44 για αντλήσεις υδάτων και 16 για διασώσεις – μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία ενώ στο νησί έχουν μεταβεί ακτοπλοϊκώς 8 πυροσβέστες με 2 οχήματα από την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας.

Ανησυχία για Εύβοια – Αναζητείται αγνοούμενος

Πάντως ο συναγερμός παραμένει για την κακοκαιρία «Μπάλλος» με την ανησυχία να εστιάζει στην Εύβοια.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες βρέχει ακατάπαυστα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν εντοπιστεί κρίσιμα θέματα.
Οι περιπολίες συνεχίζονται, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα.
Έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων, καθώς μετά τις καλοκαιρινές πυρκαγιές αλλά και τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα, δεν νιώθουν ασφαλείς.
Οι έντονες βροχοπτώσεις όμως δεν έχουν εγκαταλείψει την Εύβοια καθώς δοκιμάζεται το νότιο τμήμα του νησιού.
Σημειώνεται πως στα Νέα Στύρα υπερχείλισε ποταμός, διεκόπη η κυκλοφορία, πλημμύρισαν 8 σπίτια, απεγκλωβίστηκαν οικογένειες ενώ αγνοείται ένας βοσκός.
Με το φως της μέρας πλέον ελπίζουν οι 15 πυροσβέστες αλλά και εθελοντές που συμμετέχουν στην επιχείρηση για τον εντοπισμό του 70χρονου βοσκού στο χωριό στο Τσακαίοι του δήμου Καρύστου ότι θα μπορέσουν να τον εντοπίσουν.
Ο 70χρονος είχε πει πως βρισκόταν σε ένα βοσκοτόπι και ότι ήταν κυκλωμένος από χείμαρρο που έχει φουσκώσει.

Ποια μέτρα ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης έπειτα από την ολοκλήρωση της διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.
Τα προληπτικά μέτρα είναι τα εξής:
1) Aπό 01:00 μετά τα μεσάνυχτα έως 08:00 το πρωί της Παρασκευής, απαγορεύεται η διέλευση όλων των Ι.Χ. οχημάτων και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε Κηφισό και παραλιακή. Το μέτρο αυτό ωστόσο σταμάτησε να ισχύει λίγο μετά τις 06.30 το πρωί καθώς οι δρόμοι δόθηκαν κανονικά στην κυκλοφορία.
2) Kλειστές θα είναι οι δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική, εκτός από τις αναγκαίες για τη διαχείριση του φαινομένου και των Υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
3) Ενθαρρύνεται η τηλε-εργασία στην Αττική σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Θα συνεισφέρει πολύ στην αποσυμφόρηση των δρόμων, έτσι ώστε εάν επιδεινωθεί το φαινόμενο, να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά.
4) Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία, Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια.
5) Κλειστοί θα παραμείνουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και οι δομές ΑμεΑ σε Αττική, Εύβοια, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία.
6) Θα αξιοποιούνται όλα τα αναγκαία μέσα από ιδιωτικές εταιρείες, έτσι ώστε ο ιδιωτικός τομέας να συνδράμει στην αντιμετώπιση των φαινομένων με ειδικά μηχανήματα, τα οποία διαθέτει.
Όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης όλα τα μέτρα είναι προληπτικά καθώς, όπως προσέθεσε, «δεν υπάρχει οτιδήποτε που να δικαιολογεί πανικό, αλλά όπως πάντα η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία».

Έπεσαν έως 147 τόνοι νερού ανά στρέμμα

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες από την κακοκαιρία «Μπάλλος» στην Αττική και ιδιαίτερα στην πόλη των Αθηνών, άφησαν περισσότερα από 140 χιλιοστά βροχής σε κάποιες περιοχές, προκαλώντας πληθώρα προβλημάτων.
Τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης καταγράφηκαν στους σταθμούς Πατησίων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo (147 χιλιοστά), Αμπελοκήπων (145 χιλιοστά), Περιστερίου (139 χιλιοστά) και Υμηττού-Δάφνης (130).
Ένα χιλιοστό ύψους βροχής αντιστοιχεί σε ένα τόνο νερού ανά στρέμμα, επομένως επί παραδείγματι, στην περιοχή των Πατησίων, από το πρωί οπότε ξεκίνησαν οι βροχοπτώσεις, έως το απόγευμα της Πέμπτης, έπεσαν 147 τόνοι νερού ανά στρέμμα.
Οι περιοχές στην Αττική που κάηκαν στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, δέχτηκαν μικρότερους όγκους νερού, με εξαίρεση την περιοχή του Τατοΐου όπου έπεσαν 101 χιλιοστά βροχής.
mpallos1.JPG
FBpcVm1WUAIXc6L.png
20211014_134342.jpg

20211014_134025.jpg
FBpqy0tXsAE594N.jpg
FBppD1KXEAMC93V.jpg
FBptz2bWEAY51gI.jpg
Η κακοκαιρία έπληξε και τη Βουλή

Η κακοκαιρία που πλήττει την Αττική επηρέασε το μεσημέρι και το Μέγαρο της Βουλής. Μικρή ποσότητα νερού έπεσε στο εσωτερικό περιστύλιο, στο χώρο της έκθεσης για τα 200 χρόνια από το 1821, ενώ θραύσμα μαρμάρου έπεσε στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, δίπλα από την είσοδο επί της οδού Αμαλίας.

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στη Φλώρινα

Στα λευκά έχουν «ντυθεί» από τα ξημερώματα πολλές περιοχές στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και μάλιστα σε υψόμετρο πάνω από 1100 μέτρα.
Στη γραφική κοινότητα του Νυμφαίου χιονίζει από τις επτά το πρωί, με το χιόνι να έχει φτάσει τα 15 εκατοστά, δημιουργώντας μια εντελώς χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Ελαφριά χιονόπτωση επικρατεί αυτή την ώρα στην ορεινή διάβαση της Βίγλας στο Χιονοδρομικό κέντρο της Φλώρινας, ενώ στα λευκά είναι η Κοτύλη και πολλά ορεινά στην περιοχή του Γράμμου.
Η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο στις παραπάνω περιοχές γίνεται με ελαστικά χιονιού, ενώ την ίδια ώρα σε όλα τα πεδινά στη δυτική Μακεδονία επικρατούν βροχοπτώσεις.

flwrina.jpg

 www.bankingnews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ