Κερέ: Έγιναν λάθη από τους δανειστές, ειδικά στην ανάγκη μείωσης του χρέους

0
5
sputniknews.gr

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποιεί «μην περιμένετε ότι θα είναι ευκολότερο για την κυβέρνηση να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών από ό,τι να πείσει τους θεσμούς».

Λάθη των δανειστών ειδικά στην ανάγκη μείωσης του χρέους αναγνώρισε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, ενώ προειδοποίησε ότι ο διάλογος με τις αγορές δεν θα είναι ευκολότερος από εκείνον με τους θεσμούς.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή ο Κερέ αναγνώρισε ότι ο ελληνικός λαός υπέφερε από τα λάθη των δανειστών, ενώ σχετικά με την ενισχυμένη εποπτεία, αναφέρει ότι σαφώς δεν πρόκειται για νέο πρόγραμμα, αλλά για ενισχυμένη μορφή συνεργασίας της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, για τη στήριξη της μετάβασης προς την πλήρη πρόσβαση στις αγορές.

Υπογραμμίζει ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η αποφυγή υπαναχωρήσεων είναι προϋποθέσεις για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών καθώς και ότι πλέον η ευθύνη γι’ αυτό έχει μετατοπιστεί τώρα πλήρως στην ελληνική κυβέρνηση.

«Μην περιμένετε ότι θα είναι ευκολότερο για την κυβέρνηση να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών από ό,τι να πείσει τους θεσμούς» σημειώνει.

Θέτει ως προτεραιότητα τη μείωση του αριθμού των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), εκφράζοντας την άποψη ότι η «ταχεία πρόοδος ως προς την επίλυσή τους είναι κρίσιμη όχι μόνο για την οικονομική ανάκαμψη, αλλά και για τη μελλοντική επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, ενώ σημειώνει ότι «είναι σημαντικό να διαφυλάσσεται η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος και του διοικητή της».

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους τονίζει ότι η απόφαση του Eurogroup της 22ας Ιουνίου, ήταν ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάστασή του μεσοπρόθεσμα.

Ακόμα, δίνει συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για το αξιοσημείωτο έργο της, όπως είπε, τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά την υλοποίηση βασικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία.

sputniknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ