Κορόνα(ιός) ή γράμματα;

0
13
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 

Τζογάρει με την υγεία των παιδιών η κυβέρνηση ανοίγοντας χωρίς σαφές σχέδιο τα σχολεία ● Παραπλανητικές απαντήσεις από τη Νίκη Κεραμέως για τον αριθμό μαθητών ανά τάξη.

Βλέποντας και κάνοντας, αυτό φαίνεται πως είναι το κυβερνητικό μότο για την εκκίνηση της σχολικής χρονιάς. Παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι είχαν τον απαραίτητο χρόνο για να καταρτίσουν ένα σχέδιο ασφαλούς λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών, οι χθεσινές επίσημες ανακοινώσεις προδίδουν προχειρότητα και επικίνδυνους χειρισμούς ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή, όταν στη χώρα και γενικότερα στον κόσμο παρατηρείται αναζωπύρωση της πανδημίας.

Ενδεικτικό των παραπάνω είναι ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που προέκυψαν, ενώ ειδικά για το φλέγον ζήτημα του αριθμού των μαθητών ανά τάξη επιχείρησε να παραπλανήσει το κοινό αναφερόμενη στον αριθμό 17 ως τον αριθμητικό μέσο όρο των μαθητών ανά τάξη σε ολόκληρη την επικράτεια, ο οποίος όμως απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα της συντριπτικής πλειονότητας των σχολικών αιθουσών. Βάσει λοιπόν των περσινών στοιχείων, περίπου ένα εκατομμύριο μαθητές, δηλαδή τα 3/4 του μαθητικού δυναμικού της χώρας, κατανέμονται σε τμήματα με περισσότερα από 17 άτομα στις τάξεις των δύο πρώτων βαθμίδων εκπαίδευσης.

Παρά τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών και γονέων που ζητούν σχηματισμό μικρότερων τμημάτων έως 15 μαθητών προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να επιτευχθεί η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, η κυβέρνηση επιμένει στη λειτουργία τμημάτων σε πλήρη σύνθεση και καθημερινή βάση, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των παιδιών ξεπερνά τα 20, σε αίθουσες μόλις λίγων τετραγωνικών. Για το ζήτημα θα πραγματοποιηθεί σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.00 στα Προπύλαια και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή, όπου συζητείται το άνοιγμα των σχολείων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Θυμίζουμε ότι πριν από μερικούς μήνες, όταν τα ημερήσια κρούσματα κυμαίνονταν σε χαμηλά νούμερα, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει για 20 μέρες τα σχολεία ορίζοντας στα 15 άτομα τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό μαθητών ανά τάξη και τήρηση του 1,5 μέτρου απόστασης. Η ίδια κυβέρνηση, σήμερα, με τη χώρα να καταγράφει σχεδόν καθημερινά νέα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων, αποφασίζει να ανοίξει τα σχολεία με μοναδικό ίσως μέτρο προστασίας τη χρήση μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές στους εσωτερικούς χώρους.

Δέσμη μέτρων

Η Νίκη Κεραμέως παρουσίασε μια δέσμη μέτρων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

■ Υποχρεωτική χρήση μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές όλων των ηλικιών στους εσωτερικούς χώρους, στα μέσα μεταφοράς μαθητών

■ Ξεχωριστά διαλείμματα για το κάθε τμήμα

■ Σχολικοί εορτασμοί εντός των αιθουσών για κάθε τμήμα

■ Μη πραγματοποίηση εκδρομών και συνεδρίων

■ Επισκέψεις και περίπατοι ανά τμήμα

Η υπουργός τόνισε τον σχολαστικό καθαρισμό όλων των χώρων των σχολείων πριν, κατά τη διάρκεια και φυσικά μετά το πέρας του ωραρίου, κάτι το οποίο καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο αφού οι ανθρώπινοι πόροι είναι περιορισμένοι και τα κονδύλια των δήμων σχεδόν ανύπαρκτα, ενώ κάλεσε τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο σχολείο, δηλώνοντας ότι υπάρχει πρόβλεψη 100 εκατ. ευρώ για επέκταση του θεσμού, ενός θεσμού ο οποίος βέβαια ισχύει μέχρι την Γ’ Δημοτικού.

Με αφορμή τη δυνατότητα δικαιολογημένων απουσιών για νοσούντες μαθητές ή για μαθητές που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα, με την προσκόμιση πάντα σχετικής ιατρικής βεβαίωσης, η υπουργός επανέφερε στο τραπέζι το μέτρο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, υποστηρίζοντας ότι εφόσον κριθεί απαραίτητο θα προβλεφθούν πιστώσεις για αναπληρωτές που θα καλύψουν τις παραπάνω ανάγκες.

Ακόμη και το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία την οποία η κυβέρνηση είχε «κλειδώσει» εκ προοιμίου, τέθηκε εν αμφιβόλω, με την υπουργό να αλλάζει πλέον το αφήγημά της και να κάνει λόγο για «ενδεχόμενη έναρξη μαθημάτων» στις 7 Σεπτεμβρίου, καλώντας παράλληλα τους εκδρομείς γονείς να επιστρέψουν στις βάσεις τους μέχρι τα τέλη Αυγούστου με στόχο τον περιορισμό των μετακινήσεων τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των σχολείων για να περιοριστεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς φορείς του ιού, με τις τελικές αποφάσεις για την ημερομηνία έναρξης των σχολείων να λαμβάνονται την 1η Σεπτεμβρίου.

«Δεν είναι εύκολες οι αποφάσεις. Μελετάμε όλες τις πτυχές του προβλήματος, πορευόμαστε βήμα βήμα με τους εξαιρετικούς ειδικούς που εμπιστευόμαστε, αναθεωρούμε αν χρειαστεί τις όποιες αποφάσεις. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή είναι στείρες αντιπαραθέσεις. Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε κάθε διάλογο, η γόνιμη αντιπολίτευση μας βελτιώνει, είμαστε παραπάνω από πρόθυμοι να ακούσουμε κάθε γνώμη και κριτική. Ωστόσο, η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και η καλλιέργεια θεωριών συνωμοσίας μόνο βλάπτουν», είπε η υπουργός Παιδείας κλείνοντας την παρουσίαση.

Ν. Φίλης: Ελλιπές σχέδιο

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κάνει λόγο για «ελλιπές και κατώτερο των αναγκών» σχέδιο που «υπολείπεται του σχεδιασμού άλλων χωρών της Ευρώπης και του κόσμου», καλώντας την κυβέρνηση να αυξήσει άμεσα τις δαπάνες για την εκπαίδευση, να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού, να συνεργαστεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να βρεθούν πρόσθετοι χώροι και να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, καθώς και να συγκροτήσει συντονιστικό όργανο Παιδείας-Υγείας ανά δήμο, το οποίο σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία θα παρακολουθεί την εξέλιξη της νόσου και θα προχωρά σε στοχευμένες παρεμβάσεις.

Και το ΚΚΕ σε σχετική ανακοίνωση τονίζει την ανάγκη λήψης σοβαρών μέτρων προστασίας της υγείας εκπαιδευτικών και μαθητών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να «σταματήσει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και να μην το κουνάει σε εκπαιδευτικούς, γονείς και νεολαία», με την ΚΝΕ να καλεί σε «αγωνιστική ετοιμότητα». Τις ανακοινώσεις της υπουργού σχολίασε και η τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής Χαρά Κεφαλίδου, η οποία κατηγόρησε τη Νίκη Κεραμέως για «ασάφειες και γενικολογίες», καλώντας τη να «σοβαρευτεί».

Μετάθεση του «αγιασμού» προτείνουν οι επιδημιολόγοι

MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να μετατεθεί η έναρξη του νέου σχολικού έτους κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα, καθώς οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας επιμένουν μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ότι είναι προτιμότερο «να είμαστε ασφαλείς, παρά να πάρουμε ακόμα ένα ρίσκο» ως χώρα.

Το σκεπτικό των ειδικών επιστημόνων είναι να δοθεί το περιθώριο του πρώτου δεκαήμερου-δεκαπενθήμερου του Σεπτεμβρίου για να φανεί τι έκανε η επιστροφή των παραθεριστών στα μεγάλα αστικά κέντρα και ύστερα να συζητηθεί η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία. «Αν βιαστούμε να λάβουμε αποφάσεις ενώ διανύουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας θα είναι σε βάρος της δημόσιας υγείας», επισημαίνουν.

«Η 7η Σεπτεμβρίου είναι πολύ κοντά», μας λένε, και «χωρίς επαρκή στοιχεία το μείγμα μπορεί να γίνει ακόμα περισσότερο εκρηκτικό». Για να μη χάσει την πολυπόθητη ημερομηνία η υπουργός Υγείας Νίκη Κεραμέως μάλιστα συνέστησε στους γονείς να έχουν επιστρέψει με τα παιδιά τους από τις διακοπές τους μέχρι το τέλος Αυγούστου!

«Ούτε λόγος», απαντούν οι επιδημιολόγοι, «αν χρειαστεί να αλλάξει η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς θα πρέπει να αλλάξει. Είναι ζήτημα ασφάλειας. Εχουμε σημαντικό επιπολασμό και χρειαζόμαστε όλα τα δεδομένα μπροστά μας για να λάβουμε τη σωστή απόφαση». Δύο είναι οι κρίσιμοι παράγοντες, μας λένε: η ολοκλήρωση της επιστροφής των εκδρομέων και ένα διάστημα ικανό (10-15 ημερών) χωρίς μεγάλη κινητικότητα -που θα φέρει το άνοιγμα των σχολείων- για να φανεί η διασπορά του ιού.

Ιδιαίτερα στην Αττική, που έχει χτυπήσει «κόκκινο», καταγράφοντας το ένα τρίτο των κρουσμάτων του Αυγούστου και με μεγάλη διασπορά των διαγνώσεων σε όλους τους δήμους της, αν δεν πέσουν οι αριθμοί δεν τίθεται θέμα ανοίγματος των σχολείων, τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες. Καταθέτουν ακόμα ότι υπάρχουν σκέψεις για τη λήψη ειδικής μέριμνας στην πρώτη περιφέρεια της χώρας αν δεν αλλάξει η ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων. Ακόμα, συζητείται από την επιτροπή η λήψη επιπλέον μέτρων για την αναχαίτιση της πορείας του κορονοϊού στην Αττική.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ