Κυβέρνηση: Δίνει προσωρινό ΑΜΚΑ στους μετανάστες – Έξι μήνες αφού τον κατήργησαν

0
8

Μετά την κατακραυγή που ακολούθησε την πρώτη απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αφαιρέσει τον ΑΜΚΑ από τους αιτούντες άσυλο, φαίνεται πως το ξανασκέφτηκαν στο Μαξίμου και έκαναν στροφή 180 μοιρών.

Έτσι με κοινή υπουργική απόφαση η κυβέρνηση προσπαθεί να διορθώσει το μεγάλο ατόπημα και την απόφαση του Γιάννη Βρούτση τον περασμένο Ιούλιο να καταργήσει την εγκύκλιο του ΣΥΡΙΖΑ που παρείχε υγειονομική κάλυψη στους αιτούντες άσυλο, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό ανασφάλιστους και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ασθενείς, ευάλωτες ομάδες, μικρά παιδιά, προσφυγόπουλα.

Η κοινή απόφαση των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Επικρατείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ορίζει πως η απόδοση Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) σε όλους ανεξαιρέτως τους αιτούντες διεθνή προστασία αναφέρεται σε σημείωμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης εκδίδεται με το δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία από την Υπηρεσία Ασύλου και εξασφαλίζει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στους αιτούντες άσυλο και την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας, έξι μήνες μετά την αίτησή τους.

Ο ΠΑΑΥΠΑ αποδίδεται στις κατά τόπους υπηρεσίες Ασύλου, όπου και καταχωρείται η σχετική αίτηση. Η πιθανή απόρριψη της αίτησης ασύλου συνεπάγεται την αυτόματη απενεργοποίηση του ΠΑΑΥΠΑ, ενώ, αντίθετα, σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, προβλέπεται η μετάπτωσή του σε Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα μένουν αυτόματα χωρίς υγειονομική περίθαλψη και χωρίς να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας αν απορρίφθει η αίτησή τους για άσυλο, άρα πάλι μένουν εκτός συστήματος υγείας.

 

topontiki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ