Κωνσταντοπούλου σε Γαβρά: Δεν έχετε δικαίωμα να παρουσιάζετε ιστορικά γεγονότα με μονομέρεια

0
28

Ανοιχτή επιστολή με αποδέκτη τον Κώστα Γαβρά απέστειλε η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή την ταινία του σκηνοθέτη, με θέμα τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – θεσμών το 2015.

Την απορία της εκφράζει η Ζωή Κωνσταντοπούλου στον Κώστα Γαβρά, μέσω ανοιχτής επιστολής της, καταλογίζοντας στον σκηνοθέτη ότι παρουσιάζει ιστορικά γεγονότα με μονομέρεια.

Στην επιστολή, την οποία δημοσιεύει στο Facebook, η κ. Κωνσταντοπούλου εκφράζει τον σεβασμό της για το έργο του κ. Γαβρά, ωστόσο τον κατηγορεί ότι στην ταινία «Ενήλικοι στο Δωμάτιο» περιγράφει μια ιστορική περίοδο της χώρας «υιοθετώντας πλήρως την εκδοχή και την αφήγηση (το σενάριο, στ’ αλήθεια) ενός ανθρώπου, που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην περίοδο αυτή».

«Που συμπεριφέρθηκε τουλάχιστον ανεύθυνα και ασυνείδητα στη διαχείριση της διαπραγμάτευσης, αντιμετωπίζοντάς την ως προσωπικό του θέμα, ακολουθώντας προσωπική στρατηγική και τακτική, διαπραγματευόμενος χωρίς νομικό επιτελείο και υπονομεύοντας σοβαρές δυνατότητες που η χώρα μας είχε (και εξακολουθεί να έχει), δημιουργώντας τετελεσμένα και δένοντας την Ελλάδα στο άρμα του τρίτου Μνημονίου, πριν καν συμπληρώσει 1 μήνα στο Υπουργείο Οικονομικών», προσθέτει η κ. Κωνσταντοπούλου.

Αναφέρει επίσης ότι, έχοντας ζήσει τα κρίσιμα γεγονότα, έχει οδηγηθεί «σε ασφαλή, τουλάχιστον κατά την κρίση μου, συμπεράσματα πια, για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο καθένας από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας» και διερωτήθηκε γιατί ο σκηνοθέτης δεν επιχείρησε «να διασταυρώσει τα γεγονότα της περιόδου».

Σύμφωνα με την κ. Κωνταντοπούλου, «μια ιστορική καταγραφή που εμφανίζει όσα συνέβησαν το 2015 ως αποκλειστικό αποτέλεσμα των ακραίων συμπεριφορών των δανειστών και παρουσιάζει την ελληνική κυβέρνηση ανήμπορη να αμυνθεί και να διεκδικήσει είναι μια καταγραφή ψευδής».

Όπως διευκρινίζει η ίδια, «οι δανειστές συμπεριφέρθηκαν με τρόπο εγκληματικό, ανάλγητο, πραξικοπηματικό», ωστόσο «η ελληνική κυβέρνηση και οι έχοντες την ευθύνη της διαπραγμάτευσης, τους διευκόλυναν. Ήταν απροετοίμαστοι, πρόχειροι, επιπόλαιοι».

Στην επιστολή της, η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» σημειώνει ότι «θεωρώ λάθος την επιλογή σας να βασίσετε μια ταινία για τόσο σοβαρά ιστορικά γεγονότα αποκλειστικά και μόνο στο βιβλίο ενός ανθρώπου, που είναι ξεκάθαρο ότι ασχολήθηκε πολύ συστηματικά με το να γράψει το σενάριο της αυτό-ηρωοποίησής του, ενώ δεν ασχολήθηκε όσο και όπως θα έπρεπε με την υπεράσπιση της χώρας και του λαού μας και ο οποίος εξακολουθεί να μην έχει δώσει σοβαρές εξηγήσεις για πολλά γεγονότα και πράξεις του».

Επισημαίνει, δε, ότι ο σκηνοθέτης δεν είχε κανένα δικαίωμα να παρουσιάσει «με μονομέρεια» τόσο σημαντικά ιστορικά γεγονότα και τονίζει ότι «σύμφωνα με το σενάριο του κ. Βαρουφάκη και του κ. Τσίπρα, δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο για την Ελλάδα. Εγώ γνωρίζω ότι μπορούσε και μπορεί».

Κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα δει την ταινία Κώστα Γαβρά «Ενήλικες στο Δωμάτιο» που είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο που έχει γράψει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

 

 

sputniknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ