Κ. Λάβδας : Το αμφίρροπο αποτέλεσμα και τα τρία σενάρια για τον Πρόεδρο στις ΗΠΑ

0
27

 

Ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και για χρόνια κάτοχος της έδρας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στο Πανεπιστήμιο Tufts των ΗΠΑ, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλώντας σήμερα στον 98.4 εξήγησε γιατί το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών είναι ακόμη αμφίρροπο και ίσως Πρόεδρος να μάθουμε ποιος είναι ακόμη και τον Ιανουάριο , όταν κληθούν τα δύο ανώτατα πολιτειακά σώματα της χώρας Βουλή και Γερουσία να εκλέξουν Πρόεδρο.

Παρότι εκτίμησε ως βιαστικό το πρώτο μήνυμα του Τράμπ , ότι θα προσφύγει δικαστικά για πάγωμα της καταμέτρησης των επιστολικών ψήφων, αφού όπως είπε μέχρι στιγμής ο Μπάιντεν προηγείται έστω και βραχέως σε ψήφους και εκλέκτορες, αν πάρει δε πολιτείες όπως της Πενσιλβάνια και του Μίτσιγκαν τότε έχει νικήσει οριστικά, τόνισε ωστόσο ότι ανατρέποντας την δημοσκοπική κατάσταση σε άλλες κρίσιμες πολιτείες όπως η Φλόριντα και το Τέξας , ο Τράμπ απέδειξε , όπως και ο ίδιος εκτιμούσε, ότι είναι «πολύ σκληρός για να πεθάνει» και τώρα επιχειρεί μέσω των δικαστικών ενδεχομένως προσφυγών να μπλοκάρει τα υπόλοιπα αποτελέσματα αμφισβητώντας τα και μιλώντας για ενδεχόμενη νοθεία.

Όπως εξήγησε , τα αποτελέσματα τα εκλογικά δεν βγαίνουν ακριβώς ενιαία αλλά είναι ευθύνη της κάθε πολιτείας , ως συστατικό στοιχείο της Ομοσπονδιακής Ένωσης. Αναμφίβολα είπε, αν δεν υπήρχε η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοιού, ο Τράμπ ίσως να ήταν σε ακόμη καλύτερη θέση, φαίνεται όμως ότι έχει πλέον ο Τραμπισμός ένα συμπαγές εκλογικό κοινό , εξόχως ανθεκτικό , την ώρα που η ψήφος στον Μπάιντεν δεν δημιούργησε «γαλάζιο κύμα» , αλλά ήταν κατά βάση αντί- Τράμπ.

Ο κ. Λάβδας ανέλυσε τα τρία πιθανότερα σενάρια που μπορεί να μας φτάσουν ακόμη και τον Ιανουάριο, για να μάθουμε τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Τέλος όπως σημείωσε με νόημα , χώρες όπως η Ρωσία και η Τουρκία, έχουν κάθε λόγο να χαίρονται με την παράταση της αβεβαιότητας στις ΗΠΑ, ενώ για την Ελλάδα, παρά τις όποιες άλλες αναγνώσεις στο βάθος σε αυτή την φάση θα είχε μεγάλη σημασία , να κοπεί ο «ομφάλιος λώρος» της οικογενειακής σχέσης Τράμπ και Ερντογάν.

984radio

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ