Μέι σε Τσίπρα: Χρειάζεται «ηγεσία και ευελιξία» στο Κυπριακό

0
4

Το Ηνωμένο Βασίλειο «θα κάνει ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει μία λύση», σημείωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός. Στο Κραν Μοντανά επιστρέφει την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Τη θέση της για ανάγκη επίδειξης «ηγετικής στάσης και ευελιξίας», από όλες τις πλευρές, επανέλαβε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το πρωί με τον Αλέξη Τσίπρα.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι η κ. Μέι «εξήρε τον εποικοδομητικό ρόλο που αμφότερες οι πλευρές [Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι] έχουν παίξει για να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε και τόνισε ξανά ότι υπάρχει μία σημαντική ευκαιρία για να αξιοποιηθεί».

Οπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, η πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία απαιτεί όλες οι πλευρές να επιδείξουν ηγετική στάση και ευελιξία», καθώς και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «θα κάνει ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει μία λύση».

Αναφορικά με ενδεχόμενη μετάβαση της πρωθυπουργού στο Κραν Μοντανά, κυβερνητικές πηγές στο Λονδίνο επιμένουν στη θέση ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να εκπροσωπηθεί στο «κατάλληλο» επίπεδο, σημειώνοντας πάντως την ανάγκη επίτευξης επαρκούς προόδου.

Η επιστροφή του υπουργού Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν στην Ελβετία ερμηνεύεται από διπλωματικές πηγές ως αναβαθμισμένη προσπάθεια της Βρετανίας να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των υπόλοιπων πλευρών.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η κ. Μέι είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας ξανά σε επίδειξη ευελιξίας και κάνοντας λόγο για «μοναδική» ευκαιρία για λύση.

Σημειώνεται ότι Ελλάδα και Βρετανία, μαζί με την Τουρκία, αποτελούν εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο, βάσει της Συμφωνίας της Ζυρίχης.

Υπενθυμίζεται ότι στο Κραν Μοντανά επιστρέφει την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Η επιστροφή του κ. Γκουτέρες αποτελεί επί της ουσίας την ύστατη προσπάθεια, από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, να «διασωθούν» οι συνομιλίες.

Τη θέση της για ανάγκη επίδειξης «ηγετικής στάσης και ευελιξίας», από όλες τις πλευρές, επανέλαβε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το πρωί με τον Αλέξη Τσίπρα. Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι η κ. Μέι «εξήρε τον εποικοδομητικό ρόλο που αμφότερες οι πλευρές [Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι] έχουν παίξει για να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε και τόνισε ξανά ότι υπάρχει μία σημαντική ευκαιρία για να αξιοποιηθεί». Οπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, η πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία απαιτεί όλες οι πλευρές να επιδείξουν ηγετική στάση και ευελιξία», καθώς και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «θα κάνει ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει μία λύση». Αναφορικά με ενδεχόμενη μετάβαση της πρωθυπουργού στο Κραν Μοντανά, κυβερνητικές πηγές στο Λονδίνο επιμένουν στη θέση ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να εκπροσωπηθεί στο «κατάλληλο» επίπεδο, σημειώνοντας πάντως την ανάγκη επίτευξης επαρκούς προόδου. Η επιστροφή του υπουργού Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν στην Ελβετία ερμηνεύεται από διπλωματικές πηγές ως αναβαθμισμένη προσπάθεια της Βρετανίας να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των υπόλοιπων πλευρών. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η κ. Μέι είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας ξανά σε επίδειξη ευελιξίας και κάνοντας λόγο για «μοναδική» ευκαιρία για λύση. Σημειώνεται ότι Ελλάδα και Βρετανία, μαζί με την Τουρκία, αποτελούν εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο, βάσει της Συμφωνίας της Ζυρίχης. Υπενθυμίζεται ότι στο Κραν Μοντανά επιστρέφει την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Η επιστροφή του κ. Γκουτέρες αποτελεί επί της ουσίας την ύστατη προσπάθεια, από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, να «διασωθούν» οι συνομιλίες.

ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Νίκος Σίμος

Ρήξη και ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ