Μέσω social media ο προεκλογικός αγώνας της αντιπολίτευσης

0
3

Η προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία εισέρχεται στην τελική της φάση. Για άλλη μια φορά η αντιπολίτευση καταδεικνύει την λογοκρισία και διεξάγει την προεκλογική της εκστρατεία κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο συνέδριο του AKP o Τούρκος Προέδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αυτή την εβδομάδα: «Όταν το έθνος μας πει αρκετά, φτάνει πια τότε θα κάνουμε στην άκρη». Οι επικριτές του Ερντογάν πήραν τη φράση αυτή και την έκαναν δική τους σημαία. Η φράση «φτάνει πια» διαδόθηκε αστραπιαία στο ίντερνετ φθάνοντας τις δυο εκατομμύρια  αναρτήσεις στο twitter. Κετέκτησε έτσι την πρώτη θέση όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι για την προεκλογική εκστρατεία της αντιπολίτευσης πολύ σημαντικά μια και στα λεγόμενα mainstream μίντια δεν ακούγονται αντιπολιτευτικές φωνές.

Ο Μουχαρέμ Ιντσέ, ο υποψήφιος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης CHP, ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την πόλη Γιαλόβα. Η ομιλία του δεν μεταδόθηκε στις ενημερωτικές εκπομπές ενώ αντίθετα κάθε ομιλία του Ερντογάν μεταδίδεται ζωντανά.

Είναι ακόμα γνωστή η ιστορία της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας Χουριέτ, η οποία ήθελε να πάρει συνέντευξη από τον Μουχαρέμ Ιντσέ, η οποία ωστόσο για άγνωστο λόγο ματαιώθηκε. Εικάζεται ότι υπήρξε άνωθεν παρέμβαση, γεγονός πάντως που δεν διέψευσε η εφημερίδα. Η Χουριέτ πουλήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στον όμιλο Demirören, ο οποίος είναι φιλικά διακείμενος προς τον Ερντογάν.

Χειραγώγηση των μίντια

Διαδήλωση στην Τουρκία για την ελευθερία των ΜΜΕΔιαδήλωση στην Τουρκία για την ελευθερία των ΜΜΕ

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης δεν βρίσκουν θέση όχι μόνο στα ιδιωτικά κανάλια αλλά ούτε στα δημόσια, όπως είναι για παράδειγμα το TRT, παρόλο που στο Σύνταγμα προβλέπεται μια αμερόληπτη ενημέρωση.

Από την τουρκική λογοκρισία περισσότερο υποφέρουν οι Κούρδοι υποψήφιοι. Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP  κάνει λόγο για εμπάργκο. Σύμφωνα με στοιχεία του κόμματος, η τελευταία φορά που προβλήθηκε ομιλία του συμπροέδρου του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς ήταν στις 17 Μαρτίου 2015. Στην ομιλία του τότε είπε τότε αναφερόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν «δεν θα σε αφήσουμε να γίνεις Πρόεδρος» και αυτός ήταν και ο λόγος που «κόπηκε» από τα διάφορα μίντια,

Το HDP παρουσιάζει συγκεκριμένα στοιχεία. Για παράδειγμα το NTV εδώ και 830 ημέρες δεν έχει παρουσιάσει κανέναν Κούρδο υποψήφιο, το CNN Türk εδώ και 650 μέρες και το Habertürk εδώ και 751 μέρες.

Ο Ερέλ Οντέρογλου, ανταποκριτής στην Τουρκία των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, μιλώντας στην Deutsche Welle δήλωσε πως η Τουρκία βρίσκεται για άλλη μια φορά ενόψει εκλογών και πολύ μακριά από τις δημοκρατικές αξίες. Υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να χειραγωγήσει τα μίντια δημιουργώντας μια πολύ ανησυχητική κατάσταση.

Deutsche Welle

Αράμ Εκίν Ντουράν / Μαρία Ρηγούτσου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ