Μέχρι το επόμενο Eurogroup η απόφαση για συμμετοχή ΔΝΤ

0
2

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η συμμετοχή του ΔΝΤ, το λουτρό αίματος στα σύνορα του Ισραήλ αλλά και η εμφάνιση Γερμανών ποδοσφαιριστών τουρκικής καταγωγής με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν τα σημερινά θέματα.

Süddeutsche Zeitung αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι «μέσα σε μια εβδομάδα θα διασαφηνιστεί εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει οικονομικά». Αναλυτικότερα το δημοσίευμα αναφέρει: «Στη διαμάχη σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους οι δανειστές έθεσαν μια νέα προθεσμία. Σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung, οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφασίσουν μέχρι το επόμενο Eurogroup εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει οικονομικά στο τρέχον πρόγραμμα. Μια εμπιστευτική συνάντηση των διαπραγματευτών την Δευτέρα στις Βρυξέλλες δεν απέφερε αποτέλεσμα.»

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρει ότι το ΔΝΤ θεωρεί πως η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να είναι μέχρι και 100 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται μακροπρόθεσμα, ωστόσο «αυτή η απαίτηση δεν γίνεται αποδεκτή στο Βερολίνο. Η Χριστιανική Ένωση βρίσκεται προ ενός προβλήματος. Πολλοί βουλευτές θεωρούν ότι εξαιτίας της ελάφρυνσης του χρέους, η  Εναλλακτική για τη Γερμανία ή οι Φιλελεύθεροι θα μπορούσαν να αποκομίσουν οφέλη. Για το λόγο αυτό η παραίτηση από μια οικονομική συμμετοχή θεωρείται ως το μικρότερο κακό. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ  και ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς έχουν συμφωνήσει εσωτερικά σε μια γερμανική γραμμή σύμφωνα με την οποία το Βερολίνο προκρίνει μια «ήσυχη» λύση. Ανοιχτό παραμένει όμως κατά πόσο οι Ευρωπαίοι είναι πρόθυμοι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ να μειώσουν το χρέος της Αθήνα που βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ και πως θα αντιδράσουν οι αγορές».

Η νέα ένταση μεταξύ παλαιστινιακών εδαφών και Ισραήλ

Ταραχές και πάλι στα σύνορα με το Ισραήλ Ταραχές και πάλι στα σύνορα με το Ισραήλ

Το λουτρό αίματος με τους δεκάδες νεκρούς στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σημειώνει πως η κλιμάκωση της βίας ήταν ηθελημένη και από τις δυο πλευρές: «Γνωρίζουμε αυτή τη λογική της πρόκλησης και της κλιμάκωσης εδώ και πολλά χρόνια. Μια ανεξάρτητη έρευνα έτσι όπως την ζητά και η Γερμανία δεν πρόκειται να υπάρξει, αλλά δεν θα άλλαζε και τίποτα στο γεγονός, ότι οι Παλαιστίνιοι στη διένεξη για το Μεσανατολικό για καιρό θα είναι οι χαμένοι. Η συμφιλίωση ανάμεσα στην Φατάχ και τη Χαμάς δεν προχωράει και οι ΗΠΑ υπό τον Τραμπ έχουν πάρει σαφή θέση πλέον».

Πολλά τα σχόλια του γερμανικού Τύπου και γύρω από το γεγονός ότι  οι εθνικοί παίκτες της Γερμανίας Μεσούτ Έζιλ και Ίλκαϊ Γκίντογαν προσέφεραν φανέλες στον «δικό τους» Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Η Tagesspiegel γράφει για το θέμα: «Μια δημόσια εμφάνιση με έναν πολιτικό, ο οποίος βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία και ο οποίος ευθύνεται για άπειρες καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ισχύουν παντού όπως οι κανόνες του ποδοσφαίρου. Θα έπρεπε να είναι αρκετά επαγγελματίες ούτως ώστε ως εκπρόσωποι της Γερμανίας να μείνουν μακριά από αυτό το παιχνίδι».

Η Stuttgarter Zeitung γράφει σκωπτικά για το ίδιο θέμα: «Οι ποδοσφαιριστές δεν είναι διπλωμάτες με κοντά παντελονάκια. Είναι δικαίωμα τους αν θα τραγουδάνε τον Εθνικό Ύμνο ή θα μασάνε τσίχλα… Η ευφυΐα στο γήπεδο δεν προστατεύει δυστυχώς από την πολιτική ανοησία».

Μαρία Ρηγούτσου

Deutsche Welle

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ